Paho en Bloedbank stimuleren bloeddonatie
30 Nov, 13:50
foto
Karel Lewis-Bell (Paho/WHO) en Glenn Wijngaarde (SRK) tijdens de overhandiging van de Paho-donatie. (Foto: Paho)


De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) en de Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis hebben de handen ineengeslagen om bloeddonaties tijdens de Covid-19-pandemie te stimuleren. De pandemie heeft de toevoer van bloed en bloedbestanddelen verminderd en de bloedsysteemactiviteiten in veel landen negatief beïnvloed, zegt de Paho in een verklaring.

Het is in Suriname niet anders geweest, zegt Glenn Wijngaarde, directeur van het Surinaamse Rode Kruis. Het team in Suriname heeft, met de steun van Paho, stappen ondernomen om de behoefte aan bloed te beoordelen, plannen en adequaat te reageren, "zelfs in tijden van lockdown en bewegingsbeperkingen van de afgelopen 9 maanden."

Paho heeft medische maskers geleverd om een veilige omgeving te behouden voor personeel en bloeddonoren van de Bloedbank. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken zijn affiches in het Nederlands vertaald voor verspreiding in gezondheidsinstellingen en in drukken verkeersgebieden waaronder de universiteit, banken, supermarkten en andere particuliere instellingen. Alles is in stelling gebracht om bloeddonatie te promoten.

Paho/WHO-vertegenwoordiger Karen Lewis-Bell heeft benadrukt dat bij de bloedinzameling, testen, verwerking, opslag en distributie moet plaatsvinden in een omgeving die veilig en goed gecoördineerd is om een ononderbroken toevoer van bloed en bloedproducten te garanderen, "zelfs tijdens de periode van Covid-19."
Advertenties