Consumenten worden gestimuleerd te kiezen voor 'Eat Local'
24 Nov, 14:06
foto
Ter gelegenheid van de tweedaagse Agro-beurs in verband met 45 jaar Srefidensi is een Asoka-boompje geplant op het terrein van het ministerie van LVV. (Foto's: LVV)


"Als we kijken naar cijfers van import en export van agrarische goederen, dan zien wij dat wij slechts een derde deel van onze behoefte kunnen dekken met de lokale productie," zegt Prahlad Sewdien, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Hij merkt op dat het resterende twee derde deel door importen wordt gedekt en een waarde van circa US$ 300 miljoen vertegenwoordigd.

De bewindsman heeft maandag een tweedaagse Agri Beurs geopend in verband met 45 jaar Srefidensi.
Volgens de LVV-minister moet er nu worden geprobeerd een target te stellen om gezamenlijk  dat twee derde deel van de markt te voorzien met lokale producten. "Als wij dat doen, zullen wij sowieso een besparing hebben van US$ 150 miljoen per jaar. En als dat geld hier binnen onze economie begint te rollen, zal dat voor de agrarische sector een belangrijke rol spelen." Sewdien vindt dat kleine ondernemers door de beurs een kans krijgen en het een stimulans is voor de agrarische productie.

Het doel van de beurs is volgens de LVV-bewindsman ook om de gemeenschap verder bewust te maken om lokale producten te consumeren. Om dit idee verder vorm te geven, heeft LVV samen met de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) een aanvang gemaakt met het project 'Eat Local'. Met dit project moeten kleine producenten en voedselverwerkers worden geholpen aan een distributienetwerk dat het ministerie zal opzetten. "Veel van deze ondernemers proberen vaak te leveren in supermarkten in hun buurt, maar verder komen ze niet," zegt de minister.

Voor dit project zijn er al twee koelwagens beplakt met de 'Eat Local' brand om de ondernemers tegemoet te komen. Ook is er voor de start alvast ruimte beschikbaar gemaakt op het directoraat landbouw. Sewdien merkt op dat er al gesprekken worden gevoerd met winkeliers en supermarkthouders om ruimte te maken op de schappen voor de Surinaamse producten. "We hopen dat al deze acties zullen bijdragen om de lokale consumptie te vergroten". Het is de bedoeling dat ondernemers zich gaan registreren bij LVV om mee te doen aan dit project.    

Op de beurs zijn er meer dan twintig stands aanwezig. Veel ondernemers die hun gewas zelf tot product hebben verwerkt. Bezoekers hebben ook de mogelijkheid om verschillende plantmateriaal te kopen. De minister heeft ceremonieel een Ashoka-boompje geplant. De beurs wordt dinsdag afgesloten met een 'cook-out'.

Raoul Lith
Advertenties