10 dagen quarantaine ondanks test overbodig
23 Nov, 18:54
foto


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft aangegeven dat de PCR test de gouden standaard is en dus zouden alle reizigers toch welkom zijn in Suriname. De PCR test is internationaal, door de WHO en Amerikaanse FDA, een gecertificeerde test om vast te kunnen stellen of een persoon op het moment van testen besmet is met het Covid-19 virus. Indien men negatief getest is staat vast, dat de persoon in kwestie niet besmet is en ook niemand kan besmetten. Vaststaat ook dat je geen gevaar vormt voor de mede mens en is internationaal ook geaccepteerd dat je kan reizen en  (thuis) quarantaine overbodig is. Quarantaine is alleen noodzakelijk indien je besmet bent of symptomen ervan vertoont.

Onlangs heeft de overheid in een bekendmaking gemeld en vastgesteld dat een reiziger, Suriname alleen mag betreden als deze voldoet aan alle onderstaande regels: Een reisverzekering met Covid-19 dekking; Een negatieve RT PCR- test van niet ouder dan 72 - 120 uur; Positieve ELISA testresultaten, voor degenen die al positief zijn geweest, niet ouder dan 6 maanden; Een bevestigde accommodatie boeking (geen reservering) van minimaal 10 dagen bij een geregistreerd SHATA-hotel of accommodatie;Voor thuisquarantaine geldt de schriftelijke toestemming van het Ministerie van Volksgezondheid. Zonder deze laatste 3 vereisten zullen passagiers door de luchtvaartmaatschappijen niet toegelaten worden tot de vluchten.

Thuisquarantaine is optioneel
Thuisquarantaine zal alleen mogelijk zijn met schriftelijke toestemming van de autoriteiten, namelijk de minister van Volksgezondheid of de directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG). Na de verkregen toestemming zal de reiziger een bewakingsbedrijf moeten benaderen voor de (lijfelijke) bewaking op het quarantaineadres. De kosten voor de bewaking komen voor rekening van de reiziger.

Gelet op de stringente en overbodige regels kan men niet anders concluderen dan het feit dat de Surinaamse overheid uit de tijd handelt en het diep onaantrekkelijk voor reizigers/toeristen maakt om naar Suriname te komen.

Een Covid-19 dekking is zeker noodzakelijk. Indien een reiziger in Suriname besmet raakt dan worden zijn kosten gedekt door zijn apart afgesloten Covid-19 verzekering, de Surinaamse overheid kan haar kosten dan ook declareren.

Onlogisch lijkt juist, als je PCR test negatief en dus geen corona virus drager bent, die de Surinaamse overheid erkent en toch nog vraagt om in quarantaine te gaan. Logisch is toch ook dat als je PCR test positief is en je dus drager bent van het corona virus, je dan toch niet zal afreizen.

Er kan niet aan de indruk worden ontsnapt dat de Surinaams overheid aan dubbele standaarden doet, namelijk uit internationaal medisch-wetenschappelijk oogpunt is een PCR test gecertificeerd waterdicht, maar kennelijk ter bevoordeling van lokale beveiliging- en hotel bedrijven, de welvaart van de nationale economie – vreemde valuta bestedingen van toeristen- moedwillig in het water wordt gegooid. Vaststaat is dat minister Ramadhin goed geïnformeerd is en uitmuntende kennis en informatie bezit inzake de Covid-19 virus.

Internationaal  is Suriname verworden tot het enige land ter wereld waar alle inkomende reizigers met een negatieve PCR test uitslag, alsnog 10 dagen in quarantaine moeten. Het is volstrekt onnodig en niet realistisch.
Ook zakenreizigers die naar Suriname moeten afreizen zullen ook niet meer snel overwegen om deze reis te maken.
Kortom met een negatief testuitslag van de PCR test ben je niet besmet met het Covid- 19 virus en kun je deze dus ook niet verspreiden moet men vrij kunnen reizen en is quarantaine totaal onnodig en overbodig. Voorop staat dat de Surinaamse bevolking wordt beschermd tegen het Covid- 19 besmettingsgevaar van buitenaf.

Voor Suriname zal thans aan de orde moeten zijn om te werken en aan te sluiten aan een uniforme en internationaal geaccepteerde Non Covid 19 verklaring, die voornamelijk gebruikt wordt bij het reizen tussen  landen, wanneer een persoon een PCR test heeft gedaan en negatief is getest.

Voor de Militaire Politie en douane bij de grensposten zal een uniforme Non Covid-19 Verklaring van de door de Surinaamse overheid aan te wijzen internationale klinieken/partners, die op maat een niet frauduleuze gevoelige Non Covid- 19 Verklaring voor Suriname kunnen afgeven. 

Suriname zal het uiteindelijk het kind niet met het vuile badwater moeten weggooien, immers hebben reizigers al op voorhand reeds betaald,  ticketkosten(…) ; toeristenkaart (€ 50) en PCR test, (€ 129).
Overheid, maak een nader te nemen weloverwogen beslissing die volkomen aansluit op het huidige kennisniveau en bezint, eer ge bemint.

Mr. Ramesh A. Malahe

Advertenties