VS: Trump-kamp haalt ook bakzeil in Pennsylvania
22 Nov, 12:32
foto
Het Trump-kamp valt keer op keer op zijn neus met de rechtszaken in de swing staten. Ook in Pennsylvania heeft de rechter de zaak afgewezen. (Beeld: Reuters)


Een rechter in Pennsylvania heeft een rechtszaak afgewezen van de Trump-campagne die tot doel had miljoenen post-stemmen in de deelstaat ongeldig te verklaren. Rechter Matthew Brann zei dat de rechtszaak, die berustte op beschuldigingen van onregelmatigheden, "ongegrond" was.

De uitspraak maakt de weg vrij voor Pennsylvania om volgende week de overwinning van Joe Biden te certificeren - hij leidt met meer dan 80.000 stemmen. Het is de jongste klap voor Donald Trump, die probeert zijn verlies bij de presidentsverkiezingen van 3 november ongedaan te maken.

Hij heeft geweigerd zijn nederlaag te erkennen en heeft beschuldigingen van wijdverbreide verkiezingsfraude geuit, zonder enig bewijs te leveren. Het ontbreken van een concessie heeft het proces dat normaal gesproken volgt op Amerikaanse verkiezingen op zijn kop gezet.

Biden zal naar verwachting president Trump verslaan met 306 tegen 232 in het Amerikaanse kiescollege, dat bepaalt wie president wordt - ver boven de 270 die hij nodig heeft om te winnen. De Trump-campagne heeft een hele reeks rechtszaken verloren waarin de resultaten van de verkiezingen worden betwist. Hun laatste inspanningen zijn gericht op het stoppen van de swing states die Biden zijn overwinning hebben overhandigd door de resultaten te certificeren - een essentiële stap voor de Democraat om formeel tot winnaar te worden verklaard.

In de uitspraak schreef rechter Brann dat de Trump-campagne had geprobeerd "bijna zeven miljoen kiezers het kiesrecht te ontnemen". Hij zei dat zijn "rechtbank geforceerde juridische argumenten heeft gekregen zonder verdienste en speculatieve beschuldigingen".

"In de Verenigde Staten van Amerika kan dit geen rechtvaardiging vormen voor het ontnemen van een enkele kiezer, laat staan ​​van alle kiezers van de zesde meest bevolkte staat", schreef de rechter.

De Trump-campagne voerde aan dat de deelstaat de garantie van gelijke bescherming onder de wet van de Amerikaanse grondwet had geschonden, aangezien sommige, door de Democraten geleide provincies kiezers toestonden fouten op hun stembiljetten te herstellen, terwijl de door de Republikeinen geleide provincies dat niet deden.

Maar in zijn uitspraak wees rechter Brann de claim af en zei dat het "net als het monster van Frankenstein" "lukraak aan elkaar was gehecht". Hij zei dat zelfs als het de basis was voor een zaak, de oplossing van de Trump-campagne te ver ging.

Weinig Republikeinen hebben de president opgeroepen om toe te geven, maar na de uitspraak van de rechter, zei de Republikeinse Senator Pat Toomey uit Pennsylvania dat Trump alle juridische opties in de staat had uitgeput en drong hij er bij hem op aan om het resultaat te accepteren.

De persoonlijke advocaat van president Trump, Rudy Giuliani, zei in een verklaring dat hij in beroep zou gaan tegen de uitspraak: "Het besluit van vandaag blijkt ons te helpen bij onze strategie om snel naar het Amerikaanse Hooggerechtshof te gaan."

Andere 'betwiste' deelstaten

Ook op zaterdag riep de Trump-campagne op tot een nieuwe hertelling in Georgië, een dag nadat een handmatige hertelling de overwinning van Biden in de deelstaat bevestigde. De campagne zei dat het "handtekening afstemming en andere essentiële waarborgen moet bevatten".

In een andere door Biden, Michigan gewonnen 'swing state', schreven Republikeinse functionarissen naar de Kiesraad van de deelstaat om een ​​uitstel van twee weken te vragen bij het certificeren van de resultaten. Ze riepen op tot een audit van de presidentsverkiezingen in de grootste provincie, de thuisbasis van Detroit, nadat deze werd betwist door het Trump-kamp.

Maar het Michigan Department of State zei dat vertragingen en audits wettelijk niet waren toegestaan.

In Wisconsin beschuldigden verkiezingsfunctionarissen Trump-aanhangers van het belemmeren van de hertelling van de stemmen door de deelstaat. Ze zeiden dat waarnemers van Trump in sommige gevallen elke stemming uitdaagden om de procedure opzettelijk te vertragen.

Als de hertelling niet op 1 december is afgerond - de deadline voor Wisconsin om zijn stemmen te certificeren - ligt de weg open voor het Trump-kamp om een ​​rechtszaak aan te spannen. Biden heeft een voorsprong van meer dan 20.000 in de staat.
Advertenties