Santokhinomics en de Surinaamse potentie
22 Nov, 08:38
foto


In de afgelopen weken is er weer veel gebeurd.
Ik noem 3 belangrijke ontwikkelingen die ik analyseer en met u deel. Met stip op een, de bonus uitkering (waar men ook weer kritiek op had, ai baja Suriname, daarom de titel van mijn nieuw boek “Wat wil Suriname?”, want niets lijkt nu ineens goed of voldoende (totale Miasma), alles is van "neks is fout", naar “alles is nu fout” gegaan). Dan op de tweede plaats, de arrestatie van de ex-vp (wat een drama met takken en wortels en "under attack"). En last but not least de zeer belangrijke en briljant opgezette begroting en de behandeling ervan! Alle drie verrassende goede ontwikkelingen, in slechts 4 maanden.

De bonus regeling (Rapportcijfer 9 voor deze actie)
De bonus regeling die de regering Santokhi heeft bedacht geeft de basishouding aan van deze regering en de Potros Santokhi. En dat is: er is alleen zoiets als "geld van het Volk", het is nooit het geld van de regering, de ministers of centrale bankiers. Deze regering geeft geld op een verantwoorde manier terug aan het volk en dat is zoals het hoort.

Een bonus is eigenlijk een belastingkorting. En het is een humanistische manier van politiek voeren dat de regering in deze moeilijke tijd toch kans ziet om keurig een transparante begroting te presenteren en toch bonussen en andere belasting kortingen te geven. Vooral de financieel zwakkeren en hulpbehoevenden worden geholpen AOV en AKB allebei omhoog. Probeert u zich nu voor te stellen wat deze regering en de Potros Santokhi gaan doen als over een periode de leningen problematiek is opgelost en uiteindelijk de olie-inkomsten binnenstromen. Juist, de belastingen gaan dan hoogstwaarschijnlijk structureel omlaag, er komt een nieuw economisch stimulerender belastingsysteem, voordelig voor iedere Surinamer. De zwakkeren in de samenleving komen zo mooi omhoog met de vloedgolf.

Aanpak corruptie en hufterigheid (Rapportcijfer 9.5 voor deze actie)

Een belangrijke reden waarom ik Potros Santokhi heb gesteund heeft te maken met het feit dat Suriname minstens 3 generatie Surinamers heeft verloren aan hufterig gedrag van leiders en vooraanstaanden in de samenleving. In dit kader zie ik de arrestatie van de ex-vp als een stap in de goede richting. Suriname is van 1975 als bauxiet staat na 1982 vervallen in een narcostaat. Hufterig gedrag en corruptief denken hebben de Surinaamse ziel verkracht en verziekt. Hier rekent Potros Santokhi nu hard mee af. In 2020 is de toon gezet en 2021 zal het harder gaan, er komen een recordaantal rechtszaken aan en menigeen die dacht "untouchable" te zijn, gaat voor de bijl. Net zoals met "Operation Matrix" Slobodan Milosevic (ex-president van Servië, google zelf) kopje kleiner werd gemaakt, worden nu alle henchmen stuk voor stuk het leven moeilijk gemaakt en de corruptie en ander hufterig gedrag afgestraft.

Met geld van de Wereldbank, speciaal bestemd om corruptie aan te pakken in ontwikkelingslanden verwacht ik dat al het verdwenen geld, dat met behulp van Trust-constructies via Hong Kong, Macau en Hainan in China gestald is, binnenkort allemaal geconfisqueerd zal worden. Het volk mag zelf oordelen, maar Suriname gaat alleen echt bloeien als de corruptie naar zero gaat. Suriname kan weer een beschaafd land worden zonder bordelen, casino’s en aasgierige cambio’s. Dit soort zaken hebben geen duurzame bijdrage aan de lokale economie en horen niet thuis in een beschaafde economie.

De begrotingspresentatie, een historisch moment

De opzet van de begroting en de transparante manier waarop de gegevens zijn weergegeven vormen een historisch moment in de begrotingsgeschiedenis van de Surinaamse staat. De forensische precisie (follow the money) waarmee de begroting tot stand is gekomen en de manier waarop de begroting is gepresenteerd, geeft overduidelijk aan hoeveel respect deze regering heeft voor het volk. Immers, alle geld is van het volk, en het volk heeft recht op transparantie en uitleg over iedere cent dat binnen komt en er uit gaat. Het getuigt van goede bedoelingen. Mijn complimenten aan de Potros Santokhi en zijn team, minister Achaibersing en zijn team lijken zo steeds meer hun gewicht in goud waard te zijn.

Als dit de toon wordt (follow the money to catch the thief) de komende jaren dan heeft Suriname een immense potentie. Als het lukt de corruptie de kop in te drukken, de zielsverloedering therapeutisch aan te pakken, en vooral het volk te betrekken bij ieder besluit, meer burgerparticipatie, dan gaat Suriname een hele goede tijd tegemoet. Laat u, net als deze regering niet afleiden, het gaat om de toekomst van uw kinderen.

Ashwin Ramcharan
Advertenties