President Xi: China zal zijn tarieven verlagen
20 Nov, 00:57
foto
President Xi Jinping tijdens zijn keynote speech voorafgaand aan de APEC-top morgen. (Foto: Reuters)


China zal zijn tarieven blijven verlagen en de invoer van hoogwaardige goederen en diensten uitbreiden, zei de Chinese president Xi Jinping donderdag, terwijl hij beloofde hervormingen door te voeren en een innovatiegedreven groeimodel te promoten. "We zullen de tarieven en institutionele kosten verder verlagen ... en de import van hoogwaardige producten en diensten uit alle landen uitbreiden", zei hij in een keynote speech tijdens de APEC CEO Dialogues, die virtueel werd gehouden. Zijn inleiding was voorafgaand aan een virtuele top van leiders die vandaag wordt gehouden. Het onderwerp is de toekomst van internationale samenwerking.

China zal groei van hogere kwaliteit nastreven door zijn ontwikkelingsmodel met "dubbele circulatie", gedreven door technologische innovatie, zei Xi. Hij riep ook op tot sterkere beleidscoördinatie tussen internationale gemeenschappen en zei dat globalisering "onomkeerbaar" is en dat China zich niet zal bezighouden met "ontkoppeling".

"Ons nieuwe ontwikkelingspatroon is geen gesloten binnenlandse enkele circulatie, maar een open en wederzijds bevorderende binnenlandse en internationale dubbele circulatie", zei Xi.

De "dubbele circulatie" -strategie voorziet dat de volgende ontwikkelingsfase van China voornamelijk zal afhangen van "binnenlandse circulatie" of een interne cyclus van productie, distributie en consumptie, ondersteund door binnenlandse technologische innovatie.

Xi zei ook dat China vrijhandelspacten met meer landen zal ondertekenen en een hoogwaardig Belt and Road-initiatief zal promoten. Tijdens een belangrijke bijeenkomst vorige maand hebben Xi en andere leiders een blauwdruk opgesteld voor het vijfjarenplan van China en de belangrijkste doelstellingen voor de komende 15 jaar. Ze omvatten een doel om van China een natie met een hoog inkomen te maken tegen 2025 en door te groeien naar een 'gematigd ontwikkeld' land in 2035.

Vorige week ondertekenden 15 landen het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), en het door China gesteunde akkoord, dat de Verenigde Staten uitsluit. Dit akkoord en de afwezigheid van de Amerikaanse president Donald Trump zal groots opdoemen op de virtuele top van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) die is georganiseerd door Maleisië. Een dozijn van de 21 leden van APEC hebben zich aangemeld bij RCEP.

De afwezigheid van Trump volgt op zijn nederlaag bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november, hoewel hij nog moet toegeven en de regering moet overdragen aan de verkozen president Joe Biden. De enige echte APEC-top die Trump bijwoonde, werd in 2017 georganiseerd door Vietnam.
Advertenties