Storm Eta aangekomen in Florida
09 Nov, 12:28
foto
Het pad dat storm Eta naar verwachting volgt.


De tropische storm Eta zet zijn verwoestend pad voort. Het is nu in Florida en heeft zware regenval en harde wind meegebracht waarvan voorspellers vrezen dat ze kunnen leiden tot stormvloeden en plotselinge overstromingen.

Scholen, stranden en openbaar vervoer in een groot deel van het zuidelijke deel van de deelstaat waren gesloten voordat Eta zondag laat aan land kwam in Lower Matecumbe Key in de Florida Keys.

Eta heeft al grote schade aangericht in delen van Midden-Amerika. Het passeerde Cuba voordat het landde in Florida.

Het National Hurricane Center waarschuwde in de vroege uren van maandag dat Eta "harde wind, zware regenval en gevaarlijke stormvloed" zou brengen over delen van Zuid-Florida en Florida Keys. Het zei dat de storm een ​​maximale aanhoudende wind van 100 km per uur had gebracht, bewoog met ongeveer 22 km per uur. Naar verwachting zal Eta opnieuw een orkaan worden, als het zich over de zuidoostelijke Golf van Mexico beweegt.

Maar liefst 30 cm regen kan vallen en stormvloeden kunnen oplopen tot 1,2 m. Ter voorbereiding op de Eta gaven ambtenaren in de graafschappen Miami-Date en Broward, en in de Keys, opdracht tot sluiting van alle scholen, stranden en openbaar vervoer. Sta-caravanparken en kampeerterreinen in laaggelegen gebieden werden ook geëvacueerd en schuilplaatsen werden geopend.

"Neem deze storm alstublieft serieus", drong Bill Johnson, directeur van Palm Beach County Emergency Management, aan bij de bewoners. Hij voegde eraan toe: "Rijd alsjeblieft niet over overstroomde wegen."

Tienduizenden mensen werden geëvacueerd in Cuba voorafgaand aan de komst van Eta te midden van waarschuwingen voor "significante, levensbedreigende flits- en rivieroverstromingen". De staatsmedia meldden echter dat er "geen doden of aanzienlijke schade aan huizen" zijn geweest.

Andere delen van de regio hebben niet zoveel geluk gehad. Ongeveer 150 mensen zijn omgekomen of worden vermist in Guatemala nadat tientallen huizen zijn begraven door modderstromen in de centrale regio van Alta Verapaz. In het naburige Honduras zijn ten minste 10 doden bevestigd, en naar verluidt wachten honderden mensen op redding uit overstroomde gebieden.

Panama heeft 17 doden gemeld en 68 mensen worden vermist, zei minister van Veiligheid Juan Pino. In Mexico zeiden ambtenaren in de zuidelijke staat Chiapas dat de storm minstens twintig levens had geëist.
Advertenties