Storm Eta slaat toe in Cuba
08 Nov, 16:45
foto
Storm Eta zal naar verwachting gevaarlijke plotselinge overstromingen veroorzaken in Cuba. (Foto: Reuters)

Er wordt gevreesd dat ongeveer 100 mensen dood zijn in Quejá, Guatemala


De tropische storm Eta havent Cuba met harde wind en zware regen. Verwacht wordt dat het een gevaarlijke stormvloed en plotselinge overstromingen in het land zal veroorzaken. Eta is al door delen van Guatemala gegaan waar 150 mensen zijn omgekomen of worden vermist.

Verwacht wordt dat het boven Zuid-Florida zal gaan, waar momenteel een orkaanwacht en een tropische stormwaarschuwing van kracht zijn. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) zei dat de storm over Cuba trok met aanhoudende winden van 100 km per uur.

Het waarschuwde dat "aanzienlijke, levensbedreigende vloed- en rivieroverstromingen in Cuba mogelijk zullen zijn". Een gevaarlijke stormvloed zal het niveau langs de kust van Cuba met wel 60 cm tot 121 cm boven het normale getijniveau verhogen, zei het NHC.

De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel tweette zaterdag dat "in het aangezicht van Eta er geen tijd te verliezen is en bescherming de prioriteit is".

Storm Eta is dinsdag in Nicaragua aan land gegaan als een orkaan van categorie 4 met windsnelheden van 225 km per uur en stortregens. Het verzwakte vervolgens tot een tropische depressie toen het naar het naburige Honduras en later Guatemala trok. Sindsdien heeft het aan kracht gewonnen en verandert het weer in een tropische storm.


Er wordt gevreesd voor het leven van ongeveer 100 mensen in Quejá, Guatemala. (Foto: Reuters)

De Guatemalteekse president Alejandro Giammattei zei dat alleen al in Quejá, in de centrale regio van Alta Verapaz, gevreesd werd voor het leven van ongeveer 100 mensen. Sommige huizen in Quejá zijn bedolven onder 15 meter modder. Hij zei dat de reddingsinspanningen beperkt waren doordat het land slechts één helikopter had die geschikt was voor deze operaties.

Panama heeft 17 doden gemeld en 68 mensen worden vermist, zei minister van Veiligheid Juan Pino.

In Mexico zeiden ambtenaren in de zuidelijke deelstaat Chiapas dat de storm minstens twintig levens had geëist.
Advertenties

Tuesday 19 January
Monday 18 January
Sunday 17 January