Joe Biden op spoor om 46e Amerikaanse president te worden
05 Nov, 00:31
foto
Met nog vier deelstaten waar de stemmen moeten worden geteld, stevent Joe Biden af op de overwinning.


Alle ogen zijn gericht op de deelstaat Nevada (6 kiesmannen). Als Joe Biden Nevada wint, is hij de nieuwe president van de Verenigde Staten. Als hij Nevada wint, heeft hij het magische cijfer van 270 kiesmannen bereikt. Met 74,76% van de stemmen geteld in Nevada, staat Biden voor met 49,33%. Maar hij voelt de adem van Trump in de nek met 48,69%. Het tellen van stemmen wordt 's morgens hervat.  

Met Georgia (16), Pennysylvania (20) en Alaska (3) waar de telling nog gaande is, heeft Biden zich al verzekerd van 264 kiesmannen. Trump zit op dit moment op 213. In Pennsylvania waar 88,74% van de stemmen zijn geteld, heeft Biden 47,81% en Trump 51,04%. In Georgia is het met 99,51% van de stemmen geteld een nek-aan-nek race, Biden heeft 48,94% en Trump 49,84%. In Alaska dat als een Trump bolwerk wordt gezien hebben de Republikeinen met 52,94% van de stemmen geteld met 63,56% tegenover 32,39% voor de Democraten.

Biden wist Michigan en Wisconsin  - waar Trump vier jaar geleden nog won - achter zich te krijgen. Biden zegt dat het duidelijk is dat hij in genoeg deelstaten wint om het presidentschap van de VS op zich te nemen. "Als de telling is afgelopen, denken we dat we de winnaars zullen zijn," zei hij in een korte toespraak, net voordat uit projecties bleek dat hij in Michigan had gewonnen.

Het uiteindelijke resultaat komt neer op de belangrijkste bepaalde deelstaten, Georgia, Pennsylvania en Nevada. Trump zal tot dusver naar verwachting in 23 deelstaten winnen, waaronder Texas, Ohio en Florida. En toch claimde Trump dat er sprake was van fraude, zonder dat hij daarvoor bewijs aanleverde. Hij zegt dat hij een aanklacht bij het Hooggerechtshof zal starten. Trump wilde ook de telling in Wisconsin en Michigan laten stopzetten, omdat het er volgens hem niet eerlijk aan toe ging. Ook voor Georgia en Pennysylvania zoekt hij naar een mogelijkheid om de telling te pauzeren.

Biden noemt de verklaring van Trump "schandalig" en zegt "Het tellen zal niet stoppen." De VS ligt op koers voor de hoogste opkomst in meer dan een eeuw.

De droom van de Democraten om in de Senaat de meerderheid te krijgen, is echter vervlogen. In het Huis van Afgevaardigen behouden ze tot nog toe de meerderheid.

Trump legacy

En ofschoon de uitslag nog niet officieel is, is een ding zeker: de beweging die Donald Trump heeft gestart, is springlevend en solide, meer dan experts hadden verwacht. Het maakt niet uit of hij wint of verliest, het Trumpisme lijkt voort te leven. Ondanks de Trump-beweging herhaaldelijk is beschreven als alleen ouderen, blanken en landelijk, zal de basis van Trump helpen om het op twee na hoogste aantal stemmen in de Amerikaanse politieke geschiedenis te behalen, alleen Joe Biden en Barack Obama (in 2008) deden beter.

Spaanse kiezers, van wie vaak werd verwacht dat ze naar links leunen, hebben deze keer gekozen voor Trump. Hun opkomst in Florida hielp Trump Biden gemakkelijk te verslaan in de Sunshine deelstaat. Trump zal bij deze verkiezingen minimaal ongeveer vijf miljoen meer stemmen winnen dan in 2016 tegen Hillary Clinton.
Advertenties