Werkneerlegging dWT opgeschort
31 Oct, 10:24
foto


De actie bij dagblad de Ware Tijd is opgeschort. Het personeel is weer aan het werk. De krant is vandaag niet uitgekomen, omdat de personeelsleden gisteren actie hebben gevoerd nadat bekend werd dat drie journalisten zijn ontslagen door directeur Steve Jong Tjien Fa. Besloten is het werk te hervatten en het ontslag van de journalisten juridisch aan te vechten.

Starnieuws verneemt dat het eigenlijk gaat om contracten die niet verlengd zijn. Sommigen werken al langer dan negen jaar onder een 'contract'. De bond merkt op dat er geen sprake kan zijn van werken onder contract gedurende zo een lange periode. Volgens de arbeidswetgeving zijn de mensen dan in vaste dienst. Onder het personeel zelf zijn de gevoelens over de actie verdeeld. Het bedrijf is al twee jaar in de rode cijfers en vindt een deel van het personeel dat er te emotioneel is gehandeld om de krant niet te laten uitkomen. De bond zegt dat hij niemand gedwongen heeft om deel te nemen aan de actie.

In deze tijd van crisis wordt schade toegebracht aan het bedrijf dat al in zwaar weer zit. Het bedrijf moet het hebben van advertenties om zich te bedruipen. Door de krant niet uit te laten komen, worden er niet alleen inkomsten gederfd, maar verliest de klant ook zijn vertrouwen in het bedrijf.

In de afgelopen jaren is het personeel  - nu zo'n 70 werknemers - steeds vaker in actie gegaan om besluiten van de directie. Sinds juni speelt de kwestie van het niet verlengen van contracten. De directie is er ook toe overgegaan te knippen in toelagen en voorzieningen van de werknemers. Veel personeelsleden zijn vertrokken en is er op haast alle afdelingen sprake van onderbezetting.

Donovan Mijnals, ondervoorzitter van de bond bij dWT, zegt aan Starnieuws dat de werkneerlegging is opgeheven. Met de actie gisteren wilde de bond een sterk signaal afgeven aan de eigenaar van het bedrijf. Afhankelijk van de acties die de directeur dit weekend onderneemt, is de publicatie van de krant voorlopig gegarandeerd. De bond is nu bezig op een meer sporen pad om deze kwestie aan te pakken. De drie 'ontslagen' werknemers mogen de bedrijfsterreinen niet betreden van de eigenaar.
Advertenties

Sunday 19 September
Saturday 18 September
Friday 17 September