Schuld SLM US$ 100 miljoen; crisisteam neemt leiding over
29 Oct, 01:24
foto
President Chan Santokhi schetst een somber beeld van de situatie bij SLM. Het bedrijf lijkt stuurloos. (Foto: Ranu Abhelakh)


President Chan Santokhi heeft op een persconferentie woensdagavond aangegeven hoe slecht de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) er voor staat. De SLM heeft een schuld van ruim US$ 100 miljoen. "De SLM is bijna stuurloos", legde de regeringsleider uit. Er komt een crisisteam. De SLM zal in drie weken tijd een hervormingsplan presenteren aan de regering met een tijdlijn hoe uit de malaise zal worden gekomen. Ook bij Casas is de directie vervangen. Brian de Souza, voormalig directeur, is met de leiding belast. Het proces van certificering van de Boeing 777 heeft veel haken en ogen gehad. Er worden maandelijks forse lease-bedragen neergeteld. 

Het is bijzonder moeilijk geweest om aan informatie te komen over hoe het bedrijf er voor staat. Het bedrijf functioneert onder een zeer erbarmelijke situatie. De leiding is zoek. Directeur Radjesh Radjkoemar is ontheven uit zijn functie. Er worden gesprekken gevoerd om tot een oplossing te komen. De president deelde mee dat Radjkoemar elders ingezet zal worden. Verwacht wordt dat er een schikking komt in deze kwestie, waarbij een fris crisisteam, met nationale en internationale experts, belast zal worden met de leiding van het bedrijf. 

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Transport, zei over de salarissen die gedollariseerd zijn bij SLM en enkele andere parastatale bedrijven, dat alles in de Surinaamse munteenheid moet worden uitgedrukt. De SLM kan alleen gered worden als iedereen meewerkt. Een dollarcomponent in het salaris door de indexering van de lonen, is niet te rechtvaardigen. Deze discussie moet nog afgerond worden. De SLM-bond moet via C-47 vandaag antwoord krijgen van de minister. Het standpunt dat de regering ingenomen heeft, is dat alle salarissen in SRD dienen te zijn. De bond vindt dat de unificatiekoers SRD 14.29 gehanteerd moet worden en niet de oude koers van de Centrale Bank van Suriname die SRD 7.52 was voor een US-dollar. Wat de regering hierover heeft beslist, is nog niet duidelijk. 
Advertenties