BOG kan niet alle reizigers uit Nederland controleren
27 Oct, 16:41
foto


Het in quarantaine zetten en houden is voor reizigers uit Nederland zeer problematisch gebleken: men kan/wil niet naar een zelf betaald quarantaine hotel of thuisquarantaine met zelf betaalde bewaking. Dit heeft tot gevolg dat het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) niet in staat is om de grote aantallen reizigers te controleren. Het gevaar voor de import en ongecontroleerde besmettingen in Suriname is dus reëel door de Nederlandse reizigers, deelt het Outbreak Management Team mee in een persbericht. 

Landelijk is het aantal nieuwe besmettingsgevallen gedurende de afgelopen weken gedaald naar gemiddeld dagelijks rond de 9 nieuwe gevallen. De uitbraken te Apoera, Saramacca en Kwamalasamutu zijn inmiddels onder controle. Haast een maand na de start van het onderwijs en het openbaar vervoer hebben zich enkele incidentele besmettingsgevallen voorgedaan die volgens protocol zijn aangepakt ter voorkoming van verdere verspreiding. 

De gemiddelde wekelijkse incidentie van Covid-19 in Nederland is momenteel meer dan 25 maal hoger dan in Suriname. Vandaar dat besloten is het personenverkeer uit Nederland te reduceren tot essentiële werkers (in de gezondheidszorg, bedrijfsleven etc.) en een beperkt aantal repatrianten. Het Outbreak Management Team roept de bevolking op ook mee te helpen met het scherpe toezicht op familieleden die reizigers zijn uit gebieden waar de Covid-19-transmissie hoog is (Nederland, andere Europese landen, VS). Deze mensen moeten thuisblijven gedurende 10 dagen na aankomst, mond- en neuskap op en afstand houden. Bij constatering van tenminste één van de Covid-19 verschijnselen moet men gelijk een huisarts of 178 bellen. Deze Covid-19 verschijnselen kunnen zijn:
- Koorts (ten minste 37,5°C) zonder duidelijk ander focus (of koortsig gevoel)
- Hoesten
- Verlies van smaak of reuk
- Lichaamspijnen of spierpijnen zonder duidelijke andere oorzaak
- Diarree of braken
- Misselijkheid
- Vermoeidheid
- Koude rillingen
- Kortademigheid
- Keelpijn
- Verwardheid
- Hoofdpijn (relatief vaak retro-orbitaal)
- Loopneus
- Algehele malaise/algeheel onwel bevinden
- Inflammatie aan handen of voeten

Eind deze week krijgt het ministerie van Volksgezondheid van de PAHO een bezending Covid-19 sneltesten die het mogelijk zullen maken om ook te testen in verafgelegen gebieden. Deze testen geven binnen 30 minuten reeds een uitslag en er komt geen laboratorium aan te pas. 
Advertenties