Lossen 'zinkende' Nabarima niet zonder risico's
23 Oct, 04:26
foto
Het drijvende productie-, opslag- en losschip Nabarima ligt in de Golf van Paria voor de kust van Venezuela.


De minister van Energie van Trinidad en Tobago zegt dat plannen om ruwe olie van het schip Nabarima te lossen, risico's met zich meebrengen. Het drijvende productie-, opslag- en losschip ligt sinds januari 2019 aangemeerd voor de Venezolaanse kust nadat de Amerikaanse regering zijn exploitant een sanctie had opgelegd. Het schip helt nu aan een kant, omdat het water begint op te nemen. Ook de Guyanese autoriteiten houden de verrichtingen van de olietanker nauwlettend in de gaten.

Naburige landen vrezen dat het schip olie gaat lekken uit zijn lading van 1,3 miljoen vaten. Een team van experts uit Trinidad inspecteerde dinsdag de Nabarima en ontdekte dat er "absoluut geen kanteling" was en dat het schip "volledig horizontaal" was, vertelde minister van Energie Franklin Khan aan verslaggevers.

"Er is geen onmiddellijk risico op kantelen of zinken", zei Khan donderdag, eraan toevoegend dat het team meer dan drie uur had doorgebracht met het verkennen van het schip en de Venezolaanse autoriteiten had gevraagd om het binnen een maand opnieuw te bezoeken.

De Nabarima maakt deel uit van de Petrosucre joint venture tussen de Venezolaanse staatsoliemaatschappij Petroleos de Venezuela en het Italiaanse Eni SpA. Het is inactief sinds de Verenigde Staten PDVSA begin 2019 sanctioneerde als onderdeel van de poging van Washington om president Nicolas Maduro af te zetten.

De faciliteit is beladen met 1,3 miljoen vaten Corocoro-ruwe olie. Beelden van de afgelopen maanden van het schip dat naar één kant leunde, hebben milieuactivisten gealarmeerd.

PDVSA is van plan om een ​​deel van de ruwe olie te lossen op zijn Icaro Aframax-tanker. Volgens informatie van persbureau Reuters is in de planning dat de Icaro Aframax-tanker 550.000 vaten Corocoro-olie zal afleveren aan de westelijke Amuay-haven van Venezuela.

Het is van plan dit te doen door 10.000 vaten ruwe olie per dag van de Nabarima naar de Inmaculada-schuit te brengen, die de ruwe olie vervolgens naar de Icaro zou brengen. Khan schatte dat het proces 30 tot 35 dagen zou duren. "De Venezolanen doen wat juist is door te proberen het schip te lossen", zei Khan. "De langere periode voor het lossen vormt op zichzelf een klein risico, hoewel de operatie als veilig wordt beschouwd."
Advertenties