'Pure angst': Louisiana zet zich schrap voor orkaan Delta
08 Oct 2020, 12:44
foto
Orkaan Delta heeft een spoor van vernieling achtergelaten nadat het in Cancun, Mexico aan land kwam. (Foto: Reuters)


Inwoners van de Amerikaanse deelstaat Louisiana die nog bezig zijn te herstellen van de verwoesting van een krachtige orkaan, minder dan twee maanden geleden, zetten zich schrap voor een nieuwe treffer. Orkaan Delta raast door de Golf  van Mexico naar het noorden nadat hij heeft huisgehouden op het schiereiland Yucatan in Mexico.

Voorspellers waarschuwen dat de storm vrijdag aan land zou kunnen gaan met windsnelheden tot 160 km per uur en een stormvloed van maximaal 3,4 meter. Ze plaatsen het grootste deel van Louisiana binnen het pad van Delta, inclusief het zuidwestelijke deel van de deelstaat rond Lake Charles, waar orkaan Laura van categorie 4 op 27 augustus huizen van hun fundamenten scheurde, daken eraf pelde en aanhangwagens in tweeën brak.

Bijna zes weken later verblijven 5.600 mensen nog in hotels in New Orleans omdat hun huizen te beschadigd zijn om erin te wonen. Bomen, daken en ander puin dat in het kielzog van Laura is achtergelaten, staan ​​nog steeds langs bermen te wachten op opruimingsdiensten. Voorspellers waarschuwen zelfs dat Delta een groter dan gemiddelde storm zou kunnen zijn.

Het overgrote deel van de door Laura beschadigde constructies is niet permanent gerepareerd, merkte gouverneur John Bel Edwards woensdag op. "Al dat puin kan bij echt harde wind veranderen in 'raketten'", zei Edwards, die zich ook zorgen maakte over de "pure angst" die de storm al aan getraumatiseerde bewoners zou kunnen bezorgen. "We willen niet dat een orkaan ergens toeslaat, maar we weten dat het gebied dat het minst voorbereid en klaar is voor een storm, het zuidwesten van Louisiana is," zei hij.

President Donald Trump heeft het verzoek van Edwards om een ​​federale noodsituatie af te kondigen goedgekeurd, waardoor federale middelen vrijkomen. Dit is de zesde keer in het Atlantische orkaanseizoen dat mensen in Louisiana gedwongen zijn de kuststreek te ontvluchten en zeilboten naar een veilige haven moeten brengen, terwijl hulpverleners commandocentra opzetten en overwegen evacuaties uit te voeren.

Delta is de 25e genoemde storm van het ongekende orkaanseizoen van de Atlantische Oceaan. Delta trof Mexico woensdagochtend als een orkaan van categorie 2 net ten zuiden van de badplaats Cancun. Het bracht harde wind en zware regen, waardoor de stroomvoorziening naar meer dan 260.000 klanten werd onderbroken en toeristen naar stormschuilplaatsen werden gedwongen. Er zijn geen doden of gewonden gemeld.

De storm verzwakte woensdagmiddag tot een storm van categorie 1, maar was op donderdagochtend al weer versterkt tot een categorie 2, met aanhoudende wind van bijna 160 km per uur. Verwacht wordt dat de storm vanavond een grote orkaan zal worden. Delta zou kunnen verzwakken als het vrijdag de noordelijke Golfkust nadert.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April