Oekraïne: Vluchtrecorders gecrast militair toestel gevonden
26 Sep, 19:40
foto
Reddingswerkers inspecteren het wrak van het Oekraïense leger Antonov An-26-vliegtuig. (Foto: Reuters)


De vluchtrecorders van een militair vliegtuig dat is neergestort in Oost-Oekraïne zijn gevonden. President Volodymyr Zelenskyy heeft een snel en onpartijdig onderzoek beloofd naar het incident waarbij 26 mensen omkwamen. "Gisteren, als gevolg van een vreselijke tragedie ... verloor Oekraïne 26 van zijn waardige zonen", zei Zelenskyy zaterdag op zijn Facebook-pagina. Er is een dag van rouw afgekondigd in het land.

"Ik sta erop dat de oorzaken van deze vliegtuigcrash onmiddellijk worden opgehelderd en dat het onderzoek objectief en onpartijdig is", schreef hij. Minister van Defensie, Andriy Taran, zei dat de vluchtrecorders met de vluchtgegevens waren gevonden.

"Het is natuurlijk een vreselijke tragedie; we zullen de oorzaken achterhalen. De definitieve conclusies zullen worden getrokken nadat de vluchtrecorders zijn geëvalueerd," zei hij, volgens een verklaring van zijn ministerie.

Het Antonov AN-26 vliegtuig stortte vrijdag neer tijdens een training. Er waren 27 mensen aan boord, 20 van hen waren jonge rekruten van een universiteit van de luchtmacht.

'Bitter verlies'
De crash gebeurde ongeveer 2 km van een militair vliegveld nabij de oostelijke stad Kharkiv, waar de universiteit is gevestigd.

De Oekraïense autoriteiten zeiden dat ze vier mogelijke oorzaken van de crash aan het onderzoeken waren: een technische storing waarbij het vliegtuig betrokken was, onjuiste prestaties van de bemanning, onjuiste uitvoering van de vluchtleiding en onvoldoende onderhoud.

De staatsveiligheidsdienst, een Oekraïense wetshandhavingsdienst, zei dat het vliegtuig neerstortte nadat de linkermotor van het tweemotorige vliegtuig het begaf. "Volgens voorlopige informatie hadden de cadetten geen directe controle over het vliegtuig - alle vluchten werden uitgevoerd door de commandant van de bemanning", zei de veiligheidsdienst in een verklaring.

Het vliegtuig, vervaardigd in 1977 en gebruikt voor trainingsvluchten, was voorheen normaal gebruikt. "Alles verliep volgens plan, het vliegtuig voerde een trainingsvlucht uit voor cadetten," zei Taran.

De Oekraïense luchtmacht zei dat het een "bitter en onherstelbaar verlies" was en betuigde zijn condoleances aan de families en dierbaren.

De regering zei dat de trainingsvluchten met vergelijkbare soorten vliegtuigen waren opgeschort.
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October
Thursday 22 October