Mauricio J. Claver-Carone is 5e IDB-president
13 Sep, 19:54
foto
Bezoekers lopen langs een scherm met de logo van Banco Interamericano de Desarrolo (BID), ook bekend als de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, in het Atlapa Conventie Center in Panama City. (Foto: Reuters)


Mauricio J. Claver-Carone is gekozen tot president van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) tijdens een elektronische vergadering van de Raad van Bestuur van de bank. Hij treedt op 1 oktober 2020 in functie voor een periode van vijf jaar. Als president zal hij toezicht houden op de activiteiten van de IDB Group, die bestaat uit IDB, IDB Invest en IDB Lab. De IDB is de belangrijkste geldschieter van de regio.

Claver-Carone volgt de huidige president Luis Alberto Moreno op. De Raad van Bestuur heeft zaterdag ook een resolutie uitgebracht waarin hij zijn dank betuigt aan president Moreno voor zijn dienst.

Claver-Carone is momenteel plaatsvervangend assistent van de Amerikaanse president en senior directeur voor zaken op het westelijk halfrond bij de Amerikaanse National Security Council. Eerder was hij de Amerikaanse vertegenwoordiger bij het Internationaal Monetair Fonds en senior adviseur van de staatssecretaris voor internationale zaken bij het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De genomineerde van de Amerikaanse president Donald Trump is de eerste Amerikaanse staatsburger die de instelling zal leidene in haar 61-jarige geschiedenis.

Claver-Carone behaalde zijn Bachelor of Arts-graad aan Rollins College, Juris Doctor aan The Catholic University of America en Master of Laws in International and Comparative Law aan Georgetown University Law Center.

Om tot president te worden gekozen, moet een kandidaat een meerderheid van het totale aantal stemmen van de IDB-lidstaten ontvangen, evenals de steun van ten minste 15 van de 28 regionale lidstaten (26 lenende lidstaten, plus Canada en de Verenigde Staten). De IDB heeft in totaal 48 lidstaten, met het hoofdkantoor in Washington, D.C., en kantoren in alle lenende landen, evenals in Europa en Azië.

De Raad van Bestuur is de hoogste autoriteit van de Bank. Elke lidstaat benoemt een gouverneur, wiens stemrecht evenredig is aan het kapitaal van de Bank waarop zijn of haar land heeft ingeschreven. Gouverneurs zijn doorgaans ministers van Financiën, presidenten van de centrale bank of andere hoge ambtenaren.

De Raad van Bestuur houdt jaarlijkse vergaderingen om de verrichtingen van de bank te beoordelen en belangrijke beleidsbeslissingen te nemen. Het houdt ook af en toe speciale vergaderingen, onder meer om een ​​president te kiezen.

Mauricio J. Claver-Carone wordt de vijfde president van de IDB. Hij volgt Luis Alberto Moreno (2005-2020); Enrique V. Iglesias (1988-2005); Antonio Ortiz Mena (1971-1988); en Felipe Herrera (1960-1971).
Advertenties