Column: Politieke Borrelpraat 625
16 Aug, 23:02
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk op de televisie. Er is niks aan de hand, vindt hij.


“Heren, gaan jullie maandag ook de straat op om ten kantore van de VeePee te gaan protesteren?”
“Ik blijf thuis en hou m’n hoofd koel, want het is een opkeblazen boel, zand wordt in de oken van de mensen kestrooid. Keen enkele DeeCee wordt nog ontslaken.”
“En dat van die frommelfiguur daar als RvC bij de EBS?”
“Die blijft daar nog een paar maanden om z’n werk af te maken, dan vertrekt hij.”
“Zeg me: wat voor werk moet een voorzitter van de RvC zo geweldig nog doen? Die moet gewoon toezicht houden. Het lijkt alsof hij de directeur van de EBS is.”
“Anderen zien het kritisch begeleiden van de regering als hinderlijk doen, dat stoort de opbouw. We moeten netjes en braaf de nieuwe club machthebbers hun gang laten gaan bij de benoeming van RvC’s en DeeCees.”
“Ja, zo zal het zeker goed komen met Suriname, zo is het de afgelopen vijftig jaar zeker ook goed gekomen met ons land, dankzij de opeenvolgende clubjes van politiek en militair geboefte.”
“Klopt, bakra basi moest opdonderen, aftaaien, opzouten, opsode&*%$, want wij zouden het zelf doen en zie het resultaat: koersontwaarding van onze munt. Van één gulden tachtig voor een US-dollar naar nu vijftienduizend SRD voor diezelfde US-dollar. Moeten we dan rustig weer zo een cluppie graaiers z’n gang laten gaan? A-me-hoela.”
“Rustig Ron, ik weet dat je niet warm loopt voor deze coalitie, maar geef ze de kans, ze gaan maar pas hun vijfde week in.”
“Mogen we pas kritisch worden na drie of vier jaren gemodder? Er wordt gevoetbald vanaf het beginsignaal, niet bijvoorbeeld vanaf midden van de tweede helft.”
“En we hebben niet veel aan beerputten van de vorige regering opentrekken.”
“Wordt daarmee het onvermogen van deze regering gecamoufleerd om tot een krachtdadig beleid te komen? Waar is het beloofde beleid naar de bevolking, naar het kiezersvolk nu?”
“Of is het beleid na 4 weken om  alle vreetnapot-commissies van de vorige regering op te heffen en minstens evenveel nieuwe commissies daarvoor in de plaats zetten, natuurlijk zullen die pro deo werken.” 
“En al die dubbele salarissen van DNA-leden zullen onder de loep genomen worden, jeetje, die moesten nu al doorgestreept zijn. Wat hebben we aan dat ‘onder de loep’ nemen?” 
“Had dat breedsprakerige Risjma-mens dan geen recht op een RvC bij de SLM?”
“Nee, dan halen we diezelfde rommel uit als vorige regeringen. Zo werd een kleermaker eens via de RvC directeur van de EBS?”
“Wanneer wordt die idiote regel afgeschaft? Komt een directeur weg te vallen, dan is er toch altijd binnen het bedrijf een onderdirecteur? Waarom moet de voorzitter van de RvC die functie van directeur dan waarnemen?”
“Om politiek te gaan frommelen in dat bedrijf natuurlijk!”
“Gajjedien kies’a Risjma-mens mooi; zij zal nu een toontje lager zingen.” 
“En zelfs onze Bordeaux met het gouden kroontje was fel tegen die RvC-benoeming bij de EBS.”
“Is dit dan niet die deal die al vóór de verkiezingen, achter de schermen tussen Lonneman en Boutaman is gesloten?”
“Ik begin nu echt te geloven dat het hier gaat om het veiligstellen van de commerciële belangen van Het Syndicaat.”
“Het Syndicaat? Wie of wat bedoelt u daarmee, meester?”
“Denk aan dat hele gedoe rond de onderhandelingen met de Suralco over de overname van die stuwdam. Het Syndicaat heeft uiteindelijk toch z’n zin gekregen en Boeffie, hun loopjongen, moest daarvoor een dure lening bij Opppenheimer sluiten?”
“Tussen haakjes: waar is Boeffie? In Guyana?”
“Ach nee. Hij zit aan deze kant.”
“Waar dan?”
“Ergens waar hij niet weg mag en kan, zodat hij niet vrijuit kan gaan babbelen en de vrijheid van bepaalde mensen, waarschijnlijk toppers van Het Syndicaat, in gevaar kan brengen. Die Kromosari is al opgepakt.”
“Dus in feite probeert Het Syndicaat via z’n politieke loopjongens z’n commerciële belangen bij de nieuwe machthebbers veilig te stellen.”
“Ooow, dus daarom moest dat nieuwe ministerie van Gas en Olie er opeens niet meer komen en moesten deze diensten naar een ministerie waar die belangen van Het Syndicaat via wat stromannetjes veilig gesteld konden worden. Is dat niet zo, meester?”
“Ik weet van niets, mijn naam is Haas. Straks word ik ook uit de lucht gehaald.”
“Nou, via de social media wordt die hele beerput ongezouten naar buiten gebracht. You can’t fool all the people all the time.”
“Ai. En waarom mogen we niet gaan protesteren? We hebben deze poespas van politici lang genoeg geslikt. A keba now.” 
“En onze Chan kondigt een zoveelste ordening van de goudsector aan; wat staan die gouddelvers toch te springen om zo een 10% van hun inkomsten aan de overheid af te staan.”
“Dan zitten top-legerfiguren al jaren in die goudbisnis met die verwoestende skalians en verrichten militairen daar goedbetaalde bewakingsdiensten? Dan ga je dat ordenen? Door wie? Door datzelfde leger. Is men operatie Clean Sweap vergeten? Waarom mislukte die?” 
“En de politie is nu toch zo gemotiveerd geraakt na het degraderen van enkele van haar officieren. Wat is dat voor raar gedoe? Wat hebben die politieofficieren gedaan dat ze gedegradeerd moesten worden?”
“Een commissie zal dat onder het vergrootglas bekijken.”
“Zijn die gronduitgiften in de Cultuurtuin al ingetrokken?”
“Misschien is er een grondcommissie daarmee bezig. Dame Poki-f’gron had het dossier opgevraagd. Hoe ver is dame Poki-f’gron daarmee?”
“En is de luxueuze exit-regeling van ministers al afgeschaft?”
“Misschien is er een exit-commissie daarmee bezig.”
“En wattebout ordening van het Openbaar Vervoer? Een paar Noach-busjes beboeten is het bekende lapwerk; even wijzen dat we wat doen. Maar mensen moeten vervoerd worden naar hun werk en straks naar school. Maar waarom mogen de legale bussen dan geen 5 SRD per busrit vragen?”
“Dan breekt de hel los bij vooral de jonge aanhang van een bepaalde coalitiepartner.”
“Dan zou ik als legale bushouder ook Noachbusje gaan rijden.”
“Dat doen velen al.”
“Markten blijven open, casino’s dicht en Covid gaat op naar de 50 doden. Doewet, waar ben je?”
“En daarom is de kritische pers vaak niet welkom. We moeten maar klakkeloos slikken was die overheidsvoorlichting ons voorkauwt. Zo gaat het zeker goed komen met Suriname.”
“Ik proost daar niet op.”

Rappa
Advertenties

Saturday 15 May
Friday 14 May
Thursday 13 May