Guyanese minister Buitenlandse Zaken is Covid-positief
12 Aug, 19:27
foto
V.l.n.r. De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Hugh Todd, de Guyanese president Irfaan Ali, president Chan Santokhi en minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin. (Foto: Kabinet president Guyana)


De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Hugh Todd, is vandaag positief getest op Covid-19. President Irfaan Ali heeft al zijn ministers gevraagd om op afstand te werken totdat er systemen kunnen worden opgezet om ervoor te zorgen dat het werk van de regering veilig en transparant wordt gedaan. Minister Todd had in het weekend contact met de Surinaamse delegatie die de inauguratie van president Irfaan Ali hebben bijgewoond. President Chan Santokhi en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken hebben beiden contact met hem gehad.

Alle ministers zijn ook geïnstrueerd om als voorzorg zich te laten testen op het virus. "Deze pandemie kent geen belemmeringen en als zodanig moeten we de nodige voorzorgsmaatregelen blijven nemen", zei president Ali woensdag in een briefing op de Facebook-pagina van het kabinet van de president.

Afgelopen week heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid op een vraag in De Nationale Assemblee meegedeeld dat de bewindslieden gelijk na aankomst geswabt zouden worden. Hun temperatuur wordt dagelijks gemeten en ze moeten een mond-neusbedekking ophebben. Leden van de regering en Assembleeleden bekleden een essentiële functie. De protocollen die golden voor de buitenlandse waarnemers tijdens de verkiezingen, worden toegepast op personen met een essentiële functie. 

De Communicatie Dienst Suriname meldt dat president Santokhi, de First Lady Mellisa Santokhi-Seenacherry en minister Ramdin zich zowel tijdens als na hun bezoek aan Guyana zich steeds hebben gehouden aan de Covid-19 regels. Uit voorzorg is er echter reeds contact geweest met de medische dienst. De testprocedure is al ingezet. In afwachting op de resultaten worden de nodige protocollen nog steeds in acht genomen. Zij vertonen geen symptomen van besmetting.

De nieuw benoemde Guyanese minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking Hugh Todd heeft zijn positieve resultaten ontvangen. President Ali maakt zijn toestand vanmiddag bekend. Hij zei dat het een nationaal een kwestie van groot belang is. Het staatshoofd heeft gemeld dat minister Todd nu in isolement zit en is gevraagd om alle personen waarmee hij in contact is gekomen op de hoogte te stellen om het opsporen en testen van contacten te vergemakkelijken.

Minister Todd sloeg alarm nadat hij zich realiseerde dat hij in contact was gekomen met iemand die positief was getest op het dodelijke virus. Hij besloot de Covid-test af te leggen die nu positief is gebleken.

Todd werd op 5 augustus beëdigd als minister in het Arthur Chung Conference Centre. Hij heeft sindsdien een ontmoeting gehad met de president en andere leden van de regering. Hij heeft ook kennismakingsgesprekken gevoerd met het personeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afgelopen zondag hield hij een gezamenlijke persconferentie in State House met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en andere functionarissen van de Surinaamse delegatie die Guyana bezochten voor de inauguratieceremonie van president Ali. Todd had ook een ontmoeting met president Chan Santokhi.

Hij had ook verschillende bijeenkomsten, waaronder een beleefdheidsgesprek van de Amerikaanse ambassadeur in Guyana, Sarah-Ann Lynch. Hij woonde zaterdag ook de inhuldiging van president Ali bij, waar honderden mensen aanwezig waren in het Nationaal Cultureel Centrum.
Advertenties

Monday 28 September
Sunday 27 September
Saturday 26 September