Column: De 'top van het land' is geen ministerraad
11 Jun 2011, 12:00
foto
Het regeerteam gepresenteerd op 13 augustus 2010. Martinus Sastroredjo (tweede van links) en Wonnie Boedhoe (achter de president) zijn er niet meer bij.


President Desi Bouterse trommelde vrijdag de 'Politieke Top' van het land op om een mededeling te doen over de 'ontslagbrief' van minister Wonnie Boedhoe van Financiën. In de brief heeft zij "haar portefeuille van minister van Financiën, wegens persoonlijke omstandigheden ter beschikking gesteld van de president van de republiek Suriname." Het staatshoofd had niet veel tijd nodig om "het verzoek te accepteren". Hij was niet geschokt, want hij had duidelijk voorkennis dat er een schrijven zou komen.

Rond twee uur vrijdagmiddag werden de 'toppers van Suriname' gebeld voor een spoedoverleg. Om vier uur was 'het grote moment' aangebroken. Ronnie Brunswijk, Paul Somohardjo, Clairy Linger, Caprino Alendy, John Nasibdar, Willy Soemita, Jim Hok, Paul Abena en Robert Ameerali zijn de 'Politieke Top van de Republiek Suriname'. Zij hadden het 'voorrecht' om te horen dat een van de twee monetaire autoriteiten van het land opstapt. De meesten weten niet wat de juiste reden van dit plotselinge vertrek is. Zij hadden verder ook geen inbreng in het besluit van de president. Na de mededeling mocht de 'Politieke Top' weer vertrekken.

Tijdens de Nieuw Front-regering behoorden de 'Front-leiders' tot de top van Suriname. Nu zijn de coalitie-voorzitters 'de politieke top'. De 'top van het land' wordt niet uitgemaakt door ministers. Zij hoorden het via de media dat hun collega 'het voor gezien houdt'. Er wordt van de samenleving gevraagd om respect te hebben voor gezagsdragers. Maar vanuit de leiding van het land en 'politieke top' wordt dat respect niet getoond. In de grondwet staat verankerd dat de regering bestaat uit de president, vicepresident en de raad van ministers. Nergens wordt de 'Politieke Top van coalitieleiders' genoemd.

Wonnie Boedhoe was rigoureus als het ging om financiële aangelegenheden. Zij liet dat aan iedereen onomwonden weten. Aanvaringen met journalisten, ministers, toppers, ambtenaren, douaniers, politieke bonzen, schuldeisers... waren orde van de dag. Over haar kundigheid was er geen twijfel. Haar benoeming tot minister sloeg als een bom in bij de NDP en de rest van de samenleving. Haar uittreden veroorzaakte ook een explosie. Boedhoe zei precies waar het op aankwam. Maar nu zwijgt ze als het graf. De dooddoener 'persoonlijke omstandigheden' is niet acceptabel. Het gaat ook niet om dat de samenleving 'respect' moet hebben voor haar besluit.

Zij speelde een hoofdrol in het nemen van ingrijpende en desastreuze financieel-monetaire maatregelen. De munt is gedevalueerd en de government-take is opgeschroefd. De inflatie slaat op hol. De samenleving is hard getroffen door de besluiten. De begrotingsbehandeling moet aanvangen. Dan stapt de minister van Financiën niet op met als reden 'persoonlijke omstandigheden'. Er hoort een verklaring te komen over het plotselinge terugtreden op een moment waar het volk in een gevaarlijk avontuur is beland. Wonnie Boedhoe was een flinke minister en nu moet zij ook flink zijn en zeggen waarom ze opstapt. De samenleving heeft recht op openheid.

Nita Ramcharan
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May