Bond en directie: 'Geen onwil om uit te betalen'
30 Jul, 14:25
foto
Het personeel van 's Landshospitaal heeft het werk neergelegd. De medewerkers hebben hun salaris over de maand juli nog niet ontvangen. (Foto: Raoul Lith)


Medewerkers van ‘s Lands Hospitaal hebben nog geen salaris en vakantiegeld ontvangen. Imro Edam, voorzitter van de vakbond bij ’s Lands Hospitaal en het Marwina Ziekenhuis vertelt dat de overige ambtenaren wel salaris hebben ontvangen. De medewerkers zeggen dat ze ondanks de dodelijke bedreiging van corona, gewoon hebben gewerkt, met alle gevolgen van dien. Nu heeft de minister van Financiën een ander inzicht van beleid toegepast.

"Wat mij dwars zit is dat de directeuren dat pas vanmorgen hebben gehoord. Die hele bureaucratie zal ervoor zorgen dat de medewerkers maandag of dinsdag hun geld niet zullen ontvangen. De bond heeft gevraagd of deze maand ervoor gezorgd kan worden dat de medewerkers hun salaris ontvangen zodat de rust bewaard kan worden," zegt Edam. Als vakbond hebben we geen keus om dit door te geven aan de personeelsleden toe. Unaniem hebben die gekozen om niet te werken.

De vakbond heeft cruciale afdelingen zoals de keuken, de couveuse afdeling, verloskundige dienst en de operatiekamer voor spoedgevallen dispensatie gegeven. Volgens de Personeelswet moet uiterlijk op de laatste dag van de maand betaald worden door de werkgever. "Wij hebben een organisatie waar we dat niet a la dol kunnen toelaten, we hebben te maken met mensenlevens." Edam stelt dat studenten en afdelingshoofden het werk zullen moeten oppakken. De communicatie met de directeur en de minister is goed, zegt hij.

De realiteit is dat de mensen niet kunnen beschikken over hun geld. De vakbond heeft geprobeerd om het op een verantwoordelijke manier te begeleiden." Edam zegt dat hij niet het gevoel heeft dat men niet wil betalen, alleen zijn andere beleidsinzichten met nare gevolgen, vanwege de bureaucratie die zorgt voor vertraging. De stukken moeten van de directie van het ziekenhuis naar de minister van Volksgezondheid en van daaruit naar Financiën en dan nog naar de banken, die morgen niet open zijn, legt de vakbondsleider het proces uit. Hij hoopt dat in de toekomst de ziekenhuizen niet hoeven te vechten voor hetgeen waar ze recht op hebben. Ook het personeel van het Marwina ziekenhuis gaat in actie gaat omdat ook voor hen geen geld is overgemaakt.

Directeur van ’s Lands Hospitaal, Dayasankar Mathoera, merkt op dat hij de vakbondsvoorzitter in de ochtend de situatie heeft uitgelegd en dat het ziekenhuis nog doende is de middelen binnen te halen. De nieuwe regering werkt met nieuwe inzichten waarbij een nieuwe werkwijze wordt gehanteerd en er in de overgang wat stagnatie is opgelopen, legt Mathoera uit. "Er is echter geen onwil om te betalen." De salarissen worden op verzoek van het ziekenhuis nu door de bank  verwerkt en verstuurd naar de andere banken. Mathoera geeft aan dat alle stukken van ‘s Lands Hospitaal al bij de banken liggen, die zodra ze geld ontvangen hun werk zullen doen. De minister van Financiën heeft gevraagd om de stukken voor middelen voor extra betalingen zoals vakantiegeld, die normaal collectief via de Nationale Ziekenhuisraad worden gestuurd, individueel op te sturen op basis van de werkelijke cijfers. De gewijzigde werkwijze is vandaag uitgelegd. Hij heeft hier begrip voor. Er komt de komende week een overleg met de ziekenhuizen om over de nieuwe manier van werken te praten.

Raoul Lith

Thursday 13 August
Wednesday 12 August
Tuesday 11 August