Olivia de Havilland, Golden Age Hollywood-ster, overleden
26 Jul 2020, 18:30
foto
Olivia de Havilland in 1940, een jaar na één van haar carrièrebepalende rollen in Gone with the Wind. (Getty Images)


Olivia de Havilland, één van de laatste overgebleven sterren uit de Gouden Eeuw van Hollywood, is op 104-jarige leeftijd overleden. Haar carrière besloeg meer dan 50 jaar en bijna 50 speelfilms. De Havilland was de laatste overlevende ster uit Gone with the Wind (1939). De film leverde haar één van haar vijf Oscar-nominaties op.

De Havilland, die sinds 1960 in Parijs woonde, stond centraal in het opheffen van het studiosysteem van Hollywood, waardoor acteurs betere contracten kregen. Ze had ook een onstuimige relatie met haar zus, collega-Oscarwinnende actrice Joan Fontaine.

De Havilland was bij haar overlijden de oudste nog levende artiest die een Oscar won. Ze stierf een natuurlijke dood bij haar thuis in de Franse hoofdstad, zei haar publicist.

Olivia Mary de Havilland werd geboren in 1916 in Tokio en verhuisde al snel met haar familie naar Californië. Ze brak door in Captain Blood, tegenover Errol Flynn, en het paar ontwikkelde een onmiddellijke chemie.


De Havilland met Errol Flynn in Dodge City (1939). Het paar had een sterke chemie op het scherm. (Getty Images)

De Havilland werd vervolgens gegoten in de rol van Melanie in David O Selznick's epische bewerking van de roman Gone with the Wind van Margaret Mitchell. Ze verloor de Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol aan Hattie McDaniel, die Mammy speelde in de film.

Maar ze won wel een Oscar voor Beste Actrice in 1946 voor haar rol in To Each His Own, en daarna een tweede voor The Heiress in 1949. De Havilland wees ook fameus de rol van Blanche DuBois af in de aanpassing van A Streetcar Named Desire in 1951. Vivien Leigh won een Oscar voor de rol. De Havilland bleef acteren tot eind jaren tachtig en won in 1986 een Golden Globe voor Anastasia: The Mystery of Anna.

'De Havilland Wet'
Buiten beeld nam ze de studio's over in een tijd waarin deze de volledige controle over hun sterren hadden. Gesteund door het Screen Actors Guild daagde ze Warner Brothers in 1943 voor de rechter toen het tijd toevoegde aan haar oorspronkelijke contract als straf voor het weigeren van rollen. Het Hooggerechtshof van Californië oordeelde in haar voordeel in wat bekend werd als de De Havilland-wet, die de grip die studio's op hun acteurs hadden, losser maakte.

Er is veel gezegd van haar vete met haar zus. Het paar had naar verluidt een moeilijke relatie vanaf de kindertijd. Het werd nog verergerd doordat ze beiden in 1942 werden genomineerd voor Beste Actrice, waarbij Fontaine won.

De Havilland was naar verluidt ook boos over de opmerkingen van Fontaine over haar nieuwe echtgenoot, Marcus Goodrich, met wie De Havilland in 1946 trouwde. En er was ook onenigheid over de medische behandeling van hun moeder in 1975. Fontaine stierf in 2013.
Advertenties