Column: All hands on deck
16 Jul, 00:59
foto
Spaans voetbal hervat met stadiongeluid en virtuele fans. (Beeld: NOS)


Sinds de eerste Corona-besmetting in Suriname op 13 maart 2020, zijn alle sportactiviteiten stopgezet. Verenigingen waren genoodzaakt hun deuren voor langere tijd te sluiten, waardoor het totale sportgebeuren stil kwam te liggen. Nu ruim 4 maanden later zijn de lokale competities nog steeds niet opgestart en vinden er ook geen trainingen plaats. Naar het zich laat aanzien zullen de meeste, zo niet alle competities in navolging van de voetbalcompetitie worden geschrapt, waardoor er deze jaargang geen kampioenen gekroond zullen worden. Gezien het gevaar voor besmetting, was het noodzakelijk om alle activiteiten met sociaal contact, stop te zetten.

Kijkend naar Europa, dan zien we dat ook daar de competities waren stilgelegd, maar dat sommige  weer zijn opgestart, terwijl anderen zijn geschrapt, maar dat de voorbereidingen voor de nieuwe competitie ver gevorderd zijn. De Bundes Liga nam het voortouw om de bal weer aan het rollen te krijgen, met in haar kielzog de Calcio, La Liga en de Premier League. In Nederland en Frankrijk gaan de nieuwe competities in augustus van start. Doordat de Europese competities weer zijn begonnen, zullen spelers uitkomend in deze competities een voorsprong hebben op spelers die uitkomen in competities die nog stil liggen. In aanloop naar de (her)start van de competities waren ze al geruime tijd in training en nu de competities zijn aangevangen, neemt hun fitheid alleen maar toe.

De competities die reeds zijn opgestart hebben met inachtneming van het besmettingsgevaar ervoor gekozen om vooralsnog geen publiek toe te laten. Om de spelers toch de sfeer van een vol stadion te laten beleven, wordt er gewerkt met geluidsfragmenten. Ook op dit stuk zijn deze competities de rest voor. In amateurcompetities beschikt de bond niet over deze geavanceerde hulpmiddelen, waardoor het een hele uitdaging zal zijn voor sporters om zonder publiek tot het uiterste te gaan. In Frankrijk gaat men zelfs een stap verder door ook publiek toe te laten bij de oefenwedstrijden en de wedstrijden om de bekertitel.

In de Verenigde Staten van Amerika zien we dat er geworsteld wordt met het hervatten van de NBA. Een aantal ploegen (spelers en coaches) worden intern gehouden in een 'bubble' om te voorkomen dat er infecties plaatsvinden. Het geheel verloopt nog niet naar wens, maar het bewijst wel dat er stappen worden gezet om weer actief te sporten.

In Suriname zullen de meeste competities niet worden hervat, maar is het wel noodzakelijk dat verenigingen er alles aan doen om hun spelers fit te houden. Als dat niet gebeurt, zal het beter zijn om de komende tijd af te zien van afvaardigingen. Sportmanagers en alle andere actoren binnen de sport zullen moeten meegaan met de veranderde omstandigheden en samen oplossingsmodellen moeten ontwikkelen om verantwoord sporten mogelijk te maken. Er is geen tijd voor egotrippers. Zoals ik eerder betoogde zijn amateurcompetities zwaar in het nadeel, alleen door samen aan te pakken zullen sporters zich in een veilige omgeving verder kunnen ontwikkelen. In de gegeven situatie is 'all hands on deck' het devies!

Mireille Hoepel
Advertenties