Covid-team draagt hamer op 16 juli over
11 Jul, 18:22
foto
Assembleevoorzitter Ronnie Brunswijk tijdens de vergadering met het Covid-19 managementeam. Naast hem Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid en Cleopatra Jessurun, directeur Volksgezondheid.


Het Covid-managementteam onder leiding van Danielle Veira draagt 16 juli over aan het nieuwe team. Dit is afgesproken tijdens een bijeenkomst vrijdag met het transitieteam. Intussen is majoor Gwendoline Babel, onderdirecteur Nationale Veiligheid uit het team gestapt. Starnieuws verneemt dat zij in de Verenigde Staten van Amerika een militaire studie zal volgen. Majoor Roy Samuel heeft van haar overgenomen en leidt de operatie 'Drin dresi wakti siki'. 

Veira zegt geen moeite te hebben met de overdracht. De transitie gaat in goede samenspraak. De arts Maaltie Sardjoe, ex-directeur van Regionale Gezondheidsdienst, van het transitieteam was eveneens aanwezig op de Covid-update vrijdag. Zij heeft aangegeven enkele zaken anders te zullen aanpakken. Het infectiebeleid zal leidend zijn. Ook ‘behavior change communicatie’ is een belangrijk speerpunt voor een goede communicatie met de samenleving. 

De focus van het nieuwe team zal volgens Sardjoe gericht zijn op een vlotte overgang van het Covid-19 managementteam, bewustwording van de gemeenschap over de normalisatie en aanpak van de sociaaleconomische gevolgen. Hiervoor is een nationale aanpak vereist met een bijdrage van alle sectoren binnen de samenleving. 

Vrijdag vond het eerste gesprek plaats tussen het team onder leiding van Veira en het transitieteam. Vanaf maandag zullen de teams regelmatig met elkaar van gedachten wisselen. Tijdens het gesprek is een globaal beeld gepresenteerd van de Covid-19 uitbraak in Suriname. Zij gaf verder aan, dat één team het geleid heeft tot dit punt en een ander team daar nu  mee doorgaat. “Belangrijk is dat wij met zijn allen in Suriname ervoor zorg dragen dat Covid-19 beheersbaar blijft.”