Personeel dWT in baanonzekerheid; gaat naar rechter
09 Jul, 11:45
foto
Het personeel van 'de Ware Tijd' op het terrein in vergadering bijeen. De gemoederen zijn verhit maar het werk wordt niet neergelegd. (Foto's: bond dWT)


Opnieuw zijn de gemoederen bij het mediabedrijf de Ware Tijd verhit. Tijdens een spoed algemene ledenvergadering zijn de knelpunten die allemaal te maken hebben met de houding en handelingen van eigenaar/aandeelhouder Steve Jong Tjien Fa, die vanuit Canada aan de touwtjes trekt. In een brief aan journalisten en medewerkers heeft hij in een vier regels tellende brief bekendgemaakt dat arbeidscontracten niet worden verlengd.

Bondsvoorzitter Robby Naarendorp vraagt zich af hoe het kan dat medewerkers die tien, vijftien jaren en langer werken bij het bedrijf nog arbeidsovereenkomsten hebben. Ook zijn er in de afgelopen maand inhoudingen gepleegd op de lonen en toelagen van de medewerkers. In afstemming met de werknemers heeft Naarendorp besloten om niet in actie te gaan, zoals de eigenaar vermoedelijk naartoe werkt. Er is gekozen voor de groene tafel.

De perikelen over arbeidsvoorwaarden, arbeidsvoorzieningen en werkomstandigheden, slepen bij het bedrijf al jaren aan. Instituten van het ministerie van Arbeid zijn afgelopen, en tot laatst was de Bemiddelingsraad ook ingeschakeld. Niets schijnt zoden aan de dijk te leggen, zegt Naarendorp aan Starnieuws. 


Bondsvoorzitter Robby Naarendorp (midden) tijdens de bijeenkomst vanmorgen. 

Hij heeft geen goed woord over voor de eigenaar. "Die goeie man denkt dat hij in een land woont waar hij boven wet en recht staat en dat hij met geen enkel instituut rekening hoeft te houden." Ook de Bemiddelingsraad zou "voor de gek" zijn gehouden door Jong Tjien Fa. De bondsvoorzitter zegt dat mensen jaren lang arbeid verrichten als volwaardige vaste medewerkers en dan nog worden betiteld als freelancers. En nu zegt hij de arbeidsovereenkomsten niet te verlengen en in een later stadium te willen kijken in welke vorm mensen in dienst worden genomen, legt Naarendorp uit.

Bij de werknemers heerst er grote onzekerheid over de bestaanszekerheid van het bedrijf. Eerder trad Ben Halfhide op als vertegenwoordiger van de aandeelhouder, maar die is nu weg, zegt Naarendorp. De directeur heeft laten weten dat de secretaresse hem vervangt. "Niemand weet waar ze aan toe zijn en dat knaagt aan het personeel." Nu is besloten het werk gewoon te continueren, terwijl de juridische weg wordt bewandeld. "We gaan hem (de directeur) niet in de kaart spelen door actie te voeren."