Column: Politieke Borrelpraat 619
05 Jul, 22:47
foto


“Heren, wat een week: zowat de hele nieuwe coalitietop bleek met Corona te zijn besmet.”
“En de rest van ‘the Top’ kreeg via een verkorte procedure ook een ‘sjwap’ en bleek deels tot dan negatief.”
“Mensen vonden dat een voorkeursbehandeling.”
“Is geen voorkeursbehandeling voor politieke toppers, zegt Doewet, het is noodzaak want als onze politieke leiders worden uitgeschakeld wegens Covid, is ons land stuurloos, reddeloos, redeloos en radeloos.”
“Dat blijkt het toch ook mét politieke leiders te zijn?”
“Maar dan wordt de machtsoverdracht uitgesteld en blijven we nog langer in handen van ‘dat monster’ en z’n kliek.”
“Heb je al gemerkt in handen van wat voor een kliek met monsters we waarschijnlijk straks zullen terechtkomen, de enkele goeden daarbinnen buiten beschouwing gelaten?”
“Da wat willen jullie? Die vorige was niet goed, deze zijn nu al niet goed en maken een valse start, schrijft eentje, met een grote knal, jeetje.”
“Suriname, je hart is gespleten, meester, hoe bezong Manoushka Breeveld dit in dat schitterend lied?”
“Ik heb het al een keer voor je geciteerd. Dringen de woorden nu pas een beetje tot je door? Goed, het tweede couplet gaat zo:
- Suriname, je hart is gespleten
- Wil het wijs zijn, en toch niet weten
- Suriname, wat wil je, wat zoek je in hemelsnaam
- Je houdt je vast aan het verleden
- Heb je de toekomst goed ingeschat…
“Werkelijk, tradities, etniciteit, ouwe politiek, we houden, nee, we klampen ons vast aan het verleden, net als die jonge zwemmer, die na zovele jaren zwemles nog steeds niet de zijkant van het derde bad wil loslaten, om zonder hulp van buiten, de oversteek te wagen.”
“Natuurlijk, als allerlei onheilsprofeten vanaf de zijkant en vanuit het Noorden steeds ouwe*&%$ dat hij zal verzuipen, want hij kan niet zwemmen, hij is waardeloos, hij is zus en zo.” 
“Maar die uittredende VeePee brengt het door te stellen dat de aankomende  machthebbers populistische uitspraken doen en dat de nieuwe regering de rommel die ze overnemen echt niet binnen 100 dagen zal opruimen.”
“Met deze uitspraken gaat de award ‘Het Koeterwaals van de week’ bij acclamatie, zonder tegenkandidaat naar: Aloewien Babhin, yeaaaahhh, bring him in, geef hem ook een hamer, net als de trotse Lonneman.”
“Boi, nu je die noemt, die ging me eventjes z’n nieuwe werkkamer met ‘fula’ een water-speeksel sproeibeurt geven ‘fu pur’ ala hebi’, niet eens met sterke rum, zoals dat moet.”
“Dan a heri kamra besmet, want hij was intussen positief, maar nog niet getest.”
“Ome Paul Lijn van Middel zei het in een van z’n video-voordrachten: ‘Bravo, no du, yo besmet a sturu, yu de tapu Interpol-lijst.”
“Toch a go tik a positie, ondanks onderlinge onenigheid, maar Aa Bee zei: ‘families kijven, maar families blijven.” 
“Maar ome Paul zegt in een andere videoboodschap dat hij droomde dat de architect van dit scenario glunderend in de zaal zat en dat Lonneman dat eigenlijk verklapte door deze ‘architect’ te vragen hem te feliciteren. Toen schrok ome Paul wakker, badend in z’n zweet tot z’n Middellijn.”
“Maar als Romeo Bravo voor VeePee gaat, welke Apobber wordt dan DNA-voorzitter? Tijgerbaard Bellefleur? Pikimona? Marine Cee?”
“Echt niet. De huidige vice wordt voorzitter, dus dokter Sharvrouw.”
“A no kang, dan verliest Abobbie een positie aan de oranje coalitiepartner?”
“Niet voor niets is Lonneman daarvoor toch al gecompenseerd met olie en gas? En moest Bobo Greg daarmee akkoord gaan?”
“Maar Lonnie-mijn-honnieponnie zit in hout en koud, ik bedoel goud. Kijk maar naar het laatste stuk van de tv-documentaire ‘De gouden bergen van Suriname’. Als hij VeePee wordt, gaat hij dat goud en hout moeten laten.”
“Misschien wordt verrassend iemand anders tot VeePee gekozen, zoals dat in 2010 bij de verkiezing van de DNA-voorzitter gebeurde.”
“Waw, wie zal dat worden? De kandidaat of kandidate van de NDP? Er staat er wel eentje vrij.” 
“Mijn koede kenade, denk jij wat ik denk?”
“Mevrouw bestseller schrijfster Cynthia zegt dat we niet moeten lachen als een van ons de ‘g’ niet uitspreekt in zijn moedertaal en er een ‘k’ van maakt. Daar is niets bespottelijks aan.”
“Ik bespot het niet, ik zeg het. Net zoals de ‘r’ niet wordt uitgesproken en er ‘l’ van wordt gemaakt. Zoals omu zegt: ‘Mi no gi kolting. Soso kloothandel e gi kolting.”
“En niemand zegt Ronnie, maar ‘Lonnie’. En een keer speelde hij mee met z’n voetbalteam en schopte een tegenspeler in plaats van de bal, zoiets. Toen klonk er ‘boeeee’ vanuit de aanhang van de tegenstander op de tribune. Lonnie liep boos van het veld, nam iets in zijn hand, ging voor het desbetreffend tribune vak staan en schreeuwde, zwaaiend met dat ding in z’n hand: ‘Suma bali ‘boe’? Suma?’ Nog nooit was de tribune zo doodstil.”
“Maar ik vind het wel een markant punt in het emancipatorisch proces dat niemand kon bevroeden, zelfs zijn schooljuf niet, dat deze nazaat van de kastii-neng’e DNA-voorzitter zou worden Of je hem nou leuk vindt of niet, hij heeft geschiedenis geschreven. Punt-uit!”
“Van de kleine indiaan naar de potige busineng’e. Waarom kijk je zo afkeurend naar me, jongere vriend?” 
“Past u op als u ‘neng’e of ‘neger’ zegt, straks schelden ze u uit voor racist, zoals nu in het Noorden gebeurt.”
“Die lui daar hebben last van goedheid; je leeft, werkt, woont en profiteert van de welvaart en de vrijheden in het land van de witte man, dan ga je hem voor racist uitschelden en z’n historische beelden bekladden?”
“Inderdaad, oké, die voorouders van de huidige blanken daar waren absoluut geen lieverdjes, maar de grote slavenhandelaren waren bepaalde Afrikaanse stammen, zoals de Ashanti; die verkochten geroofde Afrikaners van andere stammen aan de blanke slavenhandelaren, en die propten die arme mensen als sardientjes in hun schepen de Atlantisch Oceaan over.”
“Dan schreeuwt eentje dat hij elke zwarte Piet in z’n gezicht gaat trappen, jeetje.”
“Dit soort schreeuwerds wakkert juist dat blank fascisme aan, hoewel, misschien willen ze dat juist om zo een soort klassenstrijd op gang brengen.”
“Maar de zwijgende meerderheid aan kleuringen in de blanke landen wil gewoon rustig, prettig en in vrijheid met hun kinderen voortleven samen met hun blanke landgenoten.”
“Dan zullen zij zich dan ook duidelijker samen met hun blanke vrienden en familieleden moeten profileren. Anders worden ze overstemd door die radicale minderheid. Proost.”    

Rappa
Advertenties