Bond: Werkers Rosebel Gold Mines raken gefrustreerd
05 Jul, 00:01
foto
Medici zaterdag te Rosebel in Brokopondo. Zij hebben een onderhoud gehad met leidinggevenden van het goudbedrijf en het bestuur van de bond.


Werknemers van Iamgold/Rosebel Gold Mines raken gefrustreerd door de situatie. Een deel van de werkers is al vier weken op de werkplek in Brokopondo. Woordvoerder van de bond, Otmar Biswane, zegt in gesprek met Starnieuws dat er een onderhoud was met artsen van het Covid-19 managementteam, maar er is geen duidelijkheid gekomen. Volgens de artsen zal het niet lang meer duren voordat ze de werkplek kunnen verlaten, maar een concreet antwoord is volgens de bond niet gegeven.  

De mensen die in quarantaine zijn op de site op Rosebel moeten toch nog gemeenschappelijke badkamers gebruiken. Ook gaat iedereen tegelijk dwars door het terrein eten halen bij de keuken. Zo komen mensen die ziekteverschijnselen hebben toch nog in contact met andere die er gezond uitzien. Biswane zegt dat afgesproken was dat mensen van de kampen gescheiden zouden worden, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Volgens hem zijn 83 personen van Rosebel geïnfecteerd geraakt met het coronavirus, terwijl 26 intussen genezen zijn. Ruim 300 werkers zijn in quarantaine. 

Biswane deelt mee dat de medici een apart gesprek gevoerd hebben met het management van het bedrijf. Hij zegt dat over de inhoud geen informatie is verstrekt. De bond vindt het beter dat in bijzijn van het bestuur gesproken wordt, waardoor er geen eenzijdige informatie wordt verstrekt. Nu is afgesproken dat een commissie in het leven wordt geroepen waarin behalve een vertegenwoordiger van het bedrijf, ook een lid van de bond deel ervan uitmaakt. Verder hebben zitting iemand van het Covid-team en een onafhankelijke persoon.  


Verklaring die de werknemers moeten tekenen. 

Het is voor de bond belangrijk dat het Covid-managementteam zelf toezicht laat houden op de plant en niet alles overlaat aan de leiding van het bedrijf. De quarantaine-tijd duurt veel te lang, zonder dat er duidelijkheid is over wanneer mensen de plek kunnen verlaten. Biswane vindt het ook niet in de haak dat keukenpersoneel en andere werkers van essentiële diensten die afgewisseld zijn, een verklaring moesten tekenen waarbij zij de consequenties moeten dragen als informatie door hen verstrekt niet correct zou zijn. Hiertegen zal de bond nog in het geweer komen. 

Raoul Lith

Tuesday 11 August
Monday 10 August
Sunday 09 August