Bouterse participeert in speciale Caricom-top via Zoom
04 Jul, 00:46
foto
President Desi Bouterse woont via Zoom de speciale vergadering van Staatshoofden en regeringsleiders van de Caricomtop bij op het ministerie van Buitenlandse Zaken. (Foto: NII)


Terwijl volgens Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid, president Desi Bouterse in zelf-quarantaine is, woonde hij op Buitenlandse Zaken de 20e Speciale Caricom conferentie bij van Staatshoofden, via Zoom. Deze vergadering is belegd in het kader van de overdracht van de voorzittershamer van Barbados aan Sint Vincent and the Grenadines, die de rol op zich zal nemen voor de nieuwe zittingstermijn van 1 juli tot en met 31 december 2020. Premier Ralph Gonsalves zal de Caricom hamer de komende zes maanden hanteren. 

Bouterse zou net als VHP-voorzitter Chan Santokhi in isolatie zijn. Zij zullen weer getest worden, ook al zijn ze eerder negatief bevonden. Bouterse zou eerder in contact zijn geweest met iemand die positief getest is, vóór de vergadering van De Nationale Assemblee maandag, waar de leden toegelaten zijn. Veira verwacht dat dit weekend de president mededelingen zal doen over sectoren die ook aan de slag kunnen en het samenscholingsverbod dat nog steeds is gesteld op 5. 

Tijdens de Caricom-vergadering die zijn laatste is in de hoedanigheid als staatshoofd, heeft Bouterse dank uitgebracht aan de secretaris-generaal van de Caricom, ambassadeur Irwin La Rocque en diens staf. Dit, voor het vele werk dat verricht wordt voor de regio en de ondersteuning aan de Republiek Suriname. De president sprak eveneens zijn waardering uit aan de premier van Barbados, Mia Amor Mottley, voor het uitstekende werk dat zij tijdens het voorzitterschap heeft verricht, meldt Buitenlandse Zaken via het Nationaal Informatie Instituut. Mottley heeft zich daarbij als een fervente voorvechter van regionale integratie sterk gemaakt voor de aangelegenheden die van belang zijn voor Caricom. Op verzoek van Bouterse heeft, in verband met de algemene, vrije en geheime verkiezingen, premier Mottley, het voorzitterschap van de Caricom van 1 januari tot 30 juni 2020 bekleed. Volgens het bestaande roulatiesysteem zou Suriname deze eer hebben gehad.

Suriname zal mede dankzij het initiatief van Barbados, vanaf 4 juli de Caricom-vlag hijsen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de naaste toekomst zal deze vlag naast de Surinaamse vlag worden opgesteld op de diplomatieke en consulaire vertegenwoordigingen en als symbool van regionale integratie en solidariteit dienen.
In zijn toespraak heeft Bouterse aangegeven dat Suriname gecommitteerd blijft om een bijdrage te leveren gericht op functionele samenwerking, regionale handel, jeugd en sportontwikkeling, gender, cultuur en integratie.

Als portfoliohouder van onder andere jeugdontwikkeling, heeft de president aangegeven dat de nadruk op de betrokkenheid van de jeugd op alle niveaus blijvend aangemoedigd moet worden, aangezien jongeren het vaandel zullen moeten blijven dragen gericht op verdere verdieping van de regionale integratie. Ook werd aangegeven dat de regio een belangrijke rol te vervullen heeft, bij het oplossen van mondiale vraagstukken en dat door eenheid en samenwerking hieraan gestalte zal worden gegeven. Suriname zal daarbij een belangrijke bijdrage moeten blijven leveren, in het bijzonder middels de Caricom Enterprise en de mogelijkheden in het kader van voedselzekerheid.
Advertenties

Saturday 19 September
Friday 18 September
Thursday 17 September