Bond Rosebel wil weten wanneer quarantaine-tijd eindigt
03 Jul 2020, 00:01
foto
Otmar Biswane, woordvoerder van de bond bij Rosebel Gold Mines.


Werknemers van Iamgold/Rosebel Gold Mines die bijkans drie weken op de werkplek zijn, willen weten wanneer ze eindelijk uit quarantaine mogen. Woordvoerder van de bond, Otmar Biswane, zegt aan Starnieuws dat er nauwelijks communicatie is. Zij kunnen geen informatie krijgen van de leiding van het bedrijf. Intussen blijken maar liefst 75 personen besmet te zijn met Covid-19. 

De bond vraagt zich af wanneer de quarantainetijd is ingegaan en wanneer deze periode eindigt. Er is een brief gestuurd door de leiding van Rosebel naar het Bureau Openbare Gezondheidszorg, maar er is geen informatie hierover. De mensen willen weten waar ze aan toe zijn. "Wij willen contact leggen met de autoriteiten zodat wij een kopie krijgen van de brief, zodat wij inzage hebben in de situatie," zegt Biswane. 

"Wij zullen ook contact maken met onze advocaat, want wij moeten stappen ondernemen. Zo kan je niet praten van een samenwerking met de directie," voert Biswane aan. Hij doorbreekt de 'stilte' die afgesproken was met de directie om niet naar de pers te stappen. De bondsman merkt op dat het een eenvoudige vraag is om te weten wanneer de quarantaineperiode is ingegaan.

Biswane verwacht dat alles moet worden ontsmet met zoveel besmettingen. Als alles leeg is kan dat gebeuren, waarna de plant weer kan opstarten. De mensen willen honderd procent zekerheid hebben. Biswane merkt op dat een paar essentiële diensten wel worden afgewisseld. "In elk geval raken veel werknemers gefrustreerd van de situatie, omdat er totaal geen informatie wordt gegeven", zegt de vakbondsleider. De productie ligt sinds 13 juni stil. 

Starnieuws verneemt van het Covid-managementteam dat de mensen te Rosebel nog niet uit quarantaine mogen. Benadrukt wordt dat Volksgezondheid mensen in quarantaine plaatst en hen ook weghaalt. Zaterdag gaat een team van artsen naar Rosebel. Tot dan moet er rustig worden afgewacht. 

Raoul Lith
Advertenties

Tuesday 19 October
Monday 18 October
Sunday 17 October