Brazilië: Rellen voor- en tegenstanders president Bolsonaro
01 Jun, 20:37
foto
President Jair Bolsonaro berijdt een paard terwijl hij supporters begroet buiten het presidentieel paleis in Brasilia. (Foto: AP)


In Brazilië zijn er botsingen geweest in de straten van Sao Paulo en Rio de Janeiro na protesten voor en tegen president Jair Bolsonaro. In het weekend haalde Brazilië Frankrijk in in het totale aantal coronavirussterfgevallen met bijna 29.000 mensen die het leven lieten.

Bolsonaro kwam te paard om zich bij honderden supporters in de hoofdstad Brasilia te voegen. Geen poging tot sociale afstand - een vertoon van verzet tegen de man die in het verleden coronavirus de sniffles heeft genoemd.

De aanhangers van de president roepen op tot militaire interventie en de sluiting van het Hooggerechtshof. De spanningen tussen Bolsonaro en de rechterlijke macht lopen op vanwege een onderzoek naar politieke inmenging van de president. Bolsonaro beschuldigde de hoogste rechtbank deze week ook van censuur nadat het beschuldigingen van nepnieuws en intimidatie door zijn aanhangers begon te onderzoeken.

Ondertussen vuurde de oproerpolitie in Sao Paulo traangas - waardoor concurrerende protesten van Bolsonaro-supporters en voetbalfans van rivaliserende clubs die marcheerden, voor democratie werden verspreid. De politieke chaos komt op een moment dat het dodental in Brazilië blijft stijgen en het aantal infecties steeds sneller toeneemt. Het is een pandemie die Brazilië moeilijk onder controle heeft.

VS levert hydroxychloroquine
Intussen werd bekend dat de Verenigde Staten (VS) Brazilië twee miljoen doses hydroxychloroquine heeft geleverd - ondanks medische waarschuwingen over de risico's die aan het controversiële medicijn zijn verbonden.

De Wereldgezondheidsorganisatie had dagen geleden het testen van het medicijn bij Covid-19-patiënten opgeschort vanwege veiligheidsoverwegingen. Maar de leiders van beide landen hebben het gebruik ervan aangeprezen - de Amerikaanse president Trump zei dat hij het middel tegen malaria als preventieve maatregel gebruikte, en zijn Braziliaanse tegenhanger Jair Bolsonaro zei dat hij een doos bijhield voor het geval zijn 93-jarige moeder het nodig had.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat hydroxycholoroquine effectief is tegen het coronavirus.