Archeologische ontdekkingen bij herbouw historische panden
30 May, 09:05
foto
De waterkelder op de plek waar het ministerie van Algemene Zaken gevestigd was.
(Fotos: Peter Jan Kwakernaak)


De herbouw van twee historische panden op de hoek van de Henck Arronstraat en de Grote Combeweg in Paramaribo, heeft geleid tot enkele grote ontdekkingen op het gebied van cultureel erfgoed. Binnen het gebouw van het oud DNA-gebouw en op de plek waar het ministerie van Algemene Zaken gevestigd was, zijn waterputten ontdekt. In dezelfde omgeving zijn er ook een waterkelder en een stortplaats met historische artefacten aangetroffen.

De werkzaamheden rond de herbouw van de historische panden zijn in het kader van de Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP). In een persbericht spreekt de PURP over significante ontdekkingen die de rijkdom van Suriname aan geschiedenis en cultureel erfgoed aangeven.

De eerste put is op 18 april ontdekt binnen het oud DNA-gebouw, dat tevens het huis was van oud-gouverneur Jan Nepveu. Op 24 april werd de andere put – bij Algemene Zaken - ontdekt. Bij het verzamelen van data over de waterput, is op 15 mei de waterkelder blootgelegd. Vermoed wordt dat die kelder heeft gediend als opslagbak voor regenwater.

De waterkelder bevindt zich vlak naast de tweede waterput. De put werd gevuld door grondwater, maar de waterkelder werd gevuld door regenwater dat kwam van het dak. Er wordt gespeculeerd dat de waterkelder dateert uit de 18e eeuw, omdat het gebouw dat is afgebrand in 1996, dateert uit dezelfde eeuw. De archeologen zullen dit pas na verdere analyse en onderzoek kunnen bevestigen.

De stortplaats met historische artefacten waaronder flessen, is tijdens het opschonen van de waterkelder op 16 mei aan de achterkant van het gebouw van het ministerie van Algemene Zaken ontdekt. Er is nu archeologisch onderzoek gaande van de artefacten. Dit zal een beeld geven van het leven van de mensen die op deze plek hebben gewoond, zegt het PURP-persbericht.

Sunday 05 July
Saturday 04 July
Friday 03 July