Guyana hertelling: Nog 866 stembussen te gaan
29 May, 17:35
foto


In 23 dagen is het Guyana gelukt om 63% van de 2.339 stembussen opnieuw te tellen. De landelijke hertelling van de uitgebrachte stemmen bij de verkiezingen van 2 maart begonnen op 6 mei. Er waren 25 dagen uitgetrokken om de hertelling te voltooien. De deadline verloopt morgen op 30 mei. Er wordt nu gesproken over een nieuwe deadline.

De verkiezingscommissie van Guyana (Gecom) heeft aangegeven dat zij donderdag 90 stembussen opnieuw heeft geteld. In totaal zijn er nu 1.473 stembussen geteld en resten er nog 866 (37%). De commissie heeft donderdag de regio's 3 en 7 afgerond. Regio 4 waar het grootste aantal dozen  - 527-  moeten worden geteld, heeft nu vier telstations.


Stemdozen en processen-verbaal worden afgeladen bij het hoofdkwartier van Gecom.

De voorgestelde nieuwe deadline voor de hertelling  - 16  juni - kan niet rekenen op steun van de oppositionele People's Progressive Party (PPP). Die vindt dat het proces veel eerder kan worden afgerond. De PPP vindt dat de hertelling van de stembiljetten in het Arthur Chung Conferentiecentrum voor 11 juni kan worden voltooid. "Als we gemiddeld 80 stemdozen per dag blijven doen, zouden we 12 dagen nodig hebben om de hertelling te voltooien," zei Irfaan Ali, presidentskandidaat van de PPP. "Waarom heeft Gecom dan acht dagen nodig om de stembusgang bindend te verklaren. Dat is een raadsel."

De nationale hertelling begon aanvankelijk met 10 hertellingsstations, maar dit werd met twee vermeerderd als gevolg van het trage tempo van sommige tellers.