Politieke vertegenwoordigers houden wacht bij hoofdstembureau
27 May, 02:52
foto
In de Anthony Nesty Sporthal, waar het hoofdstembureau Paramaribo is gevestigd, wordt de wacht gehouden door leden van diverse politieke partijen. (Foto's: René Gompers)


Stefano 'Pakkitow' Biervliet ligt in zijn hangmat, ergens op de tribune van de Anthony Nesty Sporthal. De politiek leider van PRO en tientallen andere vertegenwoordigers van politieke partijen, brengen de nacht door in de sporthal waar al de verkiezingsresultaten van Paramaribo zijn opgeslagen. De in- en uitgangen zijn streng bewaakt. Vanaf 11 uur 's avonds mag niemand meer in of uit het gebouw.

Prechand en zijn collega hebben eten gebracht voor de mensen binnen. Maar niemand krijgt toegang. De mannen blijven nog hangen bij de hoofdpoort. Ze gaan nog eens proberen om het eten bij de mensen te krijgen "want mi no denk' a nyang o tan bun te lek 5 yuru." Het eten is lekker verzekert zijn collega, die een flinke portie naar binnen werkt. Ze zijn van de VHP maar "het maakt niet uit wie eten krijgt, we zijn samen hier vannacht. Er zijn misschien honderd mensen binnen."


Stephano 'Pakkitow' Biervliet alert in zijn hangmat.

Tegenover Prechand staan Regillio en een partijgenoot. Ze zijn van de ABOP. "We gaan zolang mogelijk hier blijven," deelt Regillio mee."Want fraude no mu psa. Mi wani dat a kenki mus kon snel. Weg met Bouta." In een bus zitten drie jongemannen. Zij willen ook tot 5 uur in de ochtend hier blijven tot de "aflossing" komt.

Op het terrein staan een behoorlijk aantal auto's geparkeerd. Rijen van "mannen in blauw" zien erop toe dat de 'lockdown' van de sporthal, waar het hoofdstembureau Paramaribo is gevestigd, wordt gehandhaafd. Binnen zijn de partijmensen in sectoren verdeeld. De mensen van NDP, ABOP en VHP staan bijvoorbeeld niet op dezelfde plek op de tribunes.

"Het is rustig," deelt Biervliet mee. "Alle partijen hebben mensen hier. Sommige zijn binnen nu, anderen zijn op balkon. Biervliet gaat af en toe 'live' op Facebook. Er wordt hem data gedoneerd door derden zodat hij verslag kan blijven doen. Er staat ook een camera met een lamp opgesteld. "In geval stroom mocht uitvallen, dan kunnen we nog wat zien," deelt iemand mee.

René Gompers

Sunday 05 July
Saturday 04 July
Friday 03 July