Lange rijen en incidenten; stembureau 8 langer open
25 May, 16:49
foto
Er staan nog lange rijen bij verschillende stembureaus. Gemiddeld staan kiezers langer dan twee uren in de rij.


Bij verschillende stembureaus zijn er lange rijen. Mensen staan langer dan 2 uur in de rij. "Het gaat heel langzaam," klagen mensen die geduldig in de rij staan en op hun beurt wachten. "Straks kunnen wij niet stemmen", zegt een jongere die voor het eerst naar de stembus gaat. Iedereen die in de rij staat, mag stemmen volgens de wet. 

Om klokslag 19.00 uur gaat een politieagent of iemand van de ordedienst achter de laatste persoon in de rij staan. Die mensen mogen allemaal hun stem uitbrengen, hoe laat het ook wordt. Bij de Salvatorschool zijn er drie stembureaus ondergebracht. Het is een drukte van jewelste. "Ik sta hier al anderhalf uur en ben pas 2 meter vooruitgegaan", vertelt een vrouw. 

Op andere stembureaus blijken ook te weinig stemhokjes te worden gebruikt waardoor de rij niet vordert. Pas na klachten van waarnemers, is de situatie aangepakt. Al deze zaken zorgen voor vertraging. Daarnaast zijn bij verschillende stembureaus verkeerde stembiljetten op ressortniveau. Bij een stembureau is een stembus reeds vol, maar er blijkt geen slot te zijn. 

Bij een stembureau op Blauwgrond, stembureau 8, blijken 217 van de 535 kiezers op een verkeerd stembiljet te hebben gestemd voor de ressortraad. Daar is de stemming gestopt. Er zijn nieuwe stembiljetten geleverd. De mensen die gestemd hebben tot 13.00 uur moeten opnieuw hun stem uitbrengen op ressortraadsniveau. Het stembureau zal twee uren langer open zijn tot 21.00 uur. 

Bij een stembureau aan de Asidonhopostraat, zijn er schoten gelost. Een vrouw is gewond geraakt en vervoerd naar de Spoedeisende Hulp. De schutter heeft de benen genomen. 

Sunday 05 July
Saturday 04 July
Friday 03 July