Column: Politieke Borrelpraat 612
17 May, 22:52
foto


“Zow, meester. Het wordt tijd dat u ons een stemadvies geeft, morgen over een week is het zover.”
“Roep me niet met ‘u’, ik ben een volkszuiplap, geen elitaire zuiplap.”
“Zuiplap blijft zuiplap. Maar goed, wat is uw eerste advies? Zegt u ook: Stem Slim?”
“Wie of wat gaat er schuil achter die orga: ‘Stem Slim’? Ik zag een twee paginagrote advertentie van hun in de krant. Veel indrukwekkender dan die armzalige goedpraat-Hoefdraat-advertentie.”
“Hun advies: Stem niet Klein, want dat is in het voordeel van Paars.”
“En met dit stemadvies heeft ’Stem Slim’ zich de woede van enkele kleinere partijen op de hals gehaald.” 
“Alleen slimmeriken met een fascistische inslag zetten mensen aan om in grote blokken te denken en te stemmen. Zulke lieden miskennen kleinere eenheden.”
“Jeetje meester, wat een felle reactie. Yu kan syi yu tegen den man, want ook u adviseert 80.000 zwevende kiezers en niet-stemmers om zeker in de stad op een ‘kleinere’ of nieuwe partij te stemmen.”
“Zeker, maar ik noem ze geen ‘zwevende kiezers’, maar ‘de vrije kiezers’.  Want zij zijn eigenlijk de echte kiezers; zij lopen niet als een kudde achter de vlaggenwappers en de hol-hoofdige schreeuwlelijkerds met hun vage, dromerige reddingsplannen.”
“Maar als die zwevende groep op kleintjes stemt, leidt dat toch tot stemmenverlies, stemmenversnippering?” 
“Op dat grote geboefte is stemmen toekomstversnippering, toekomstverlies, zoals de afgelopen 50 jaren. En vooral: laat die kiezers zelf zien hoe groot ‘hun’ groep is. Dat is pas: Slim Stem.”
“Nee meester, het is: Stem Slim.”
“Nee jongeman, Stem Slim is dat ‘dyoteh-ding’ om je verkeerd te lokken door je vrees aan te jagen voor ‘dat andere’, voor ‘dat monster’. Die van mij heet andersom: Slim Stem, maar bij de uitspraak rek je die korte ‘e’ van ‘stem’, dus: Slim Stèèm.”
“Ha, ha, echt een zuiplappen waanidee.”
“Nou, die ene Karel zegt: ‘Stem niet! Doe niet mee aan de ‘Verliezingen’. Anders stem je op een koloniaal uitbuitingssysteem, op een ‘Roverheid’ die ons in slavernij houdt. ”
“Welke Karel? Die Doe-man?”
“Nee mang! Ik bedoel die Karel van: ‘a volk musu dede gi a leider’ en die ontwerper van die anti-Jezusposter voor die rare Baab. Die Karel heeft z’n stemadvies op Sterrennieuws leuk onderbouwd, maar met twee zware zwakke punten. Ten eerste: Al stem je massaal niet, degenen die wel gaan stemmen bepalen dan toch voor jou wie die ‘Roverheid’ wordt.”
“Klopt. En wat is z’n tweede zwakke punt?”
“Hij beredeneert zo mooi waarom je niet moet gaan stemmen, maar hij beredeneert nergens volgens welk systeem we dan moeten worden geregeerd.”
“Zeker moet een ieder z’n eigen regeersysteem uitroepen en koning Karel zal dan al onze wetten goedkeuren.” 
“En welk stemadvies hebben we nog meer?”
“Kom niet bij mijn stembureau stemmen, anders ‘jaak ik je wek met stokken.’ Ja tok? Zelfs de nieuwe ambassadeur van Haïti heeft hierop gereageerd.”
“Correctie meester, die ambassadeur heeft juist gezegd dat hij hierop niet wil reageren.”
“Correctie mijn jonge vriend, de man is diplomaat. Door te zeggen dat hij niet reageert op de stokken-kwestie heeft hij in diplomatieke taal juist wel duidelijk gereageerd.”
“En die andere kleinere partijen? Wat zeggen die?”
“Eentje zegt terecht dat de ene grote partij klaagt over een corrupt regeerstelsel waar ze zelf aan meededen en niets tegen gedaan hebben toen zij tien jaar lang aan de macht waren. Een andere nieuweling zegt ook terecht dat je pas van een ‘kleine’ partij kan praten na de verkiezingsuitslag. En dat we een regering van technocraten nodig hebben.”
“Maar die dan samengesteld en geleid wordt door een president die het denkniveau heeft om dat technische beleid te begrijpen en niet eentje die een rampzalig populistisch economisch beleid voert en groot-diefterij accommodeert.”
“Ai, die koers gaat al naar 20 srd voor een US-dollar, of beter: koers één op 20.000, want die drie nullen moet je er nog steeds bij denken.”
“Maar zal het in hoger beroep gaan tegen die opschorting van die valutawet die koers omlaag brengen?”
“Die stomme, domme valutawet heeft eventjes geholpen, maar als je als overheid geen dollars beschikbaar hebt tegen de bankkoers van zeven-zoveel, dan zal men die dollars buiten bij geldschieters tegen een hogere koers moeten gaan zoeken, ja toch?” 
“Paars is goed voor flink geld uitgeven, en net als Anansi, overal met allerlei slimmigheden geld lenen, want moeder en kinderen lijden honger, maar geen strakke maatregelen treffen om weer flink bij te verdienen, want ‘mijn arme volk’ mag er niet onder lijden, anders stemmen ze niet meer op mij.”
“Maar je kan zeggen wat je wil: Paars heeft  de COVID-19 dreiging tot nu toe in goede banen weten te leiden, al moesten velen zware economische en vrijheid beperkende offers brengen.”
“Die de meerderheid onder ons op bewonderenswaardige wijze heeft gebracht, anders was het neks een succes geworden.”
“Ja, kijk wat het niet tijdig strak houden van Corona-maatregelen bij ons zuiderbuurland en bij die grote in het Noorden heeft veroorzaakt. Beiden denken alleen maar aan de economie en aan de macht blijven, ten koste van tienduizenden mensenlevens.” 
“Tenminste hebben wij van Paars met overste Doewet en kolonel Vlijmschaard en driko Cleopatra en onze toegewijde gezondheidswerkers laten zien waar onze sterke kant ligt. Zou dat Front-samenraapsel van jullie dit aangekund hebben?” 
“Ja heren, onze paarse borrelbroeder maakt z’n punt. Maar zal het door een verkiezing veranderen, dat Oranje wel greep krijgt op de gewapende machten en dat Paars wel opeens benul krijgt wat economie nou werkelijk is?”
“Ik denk het niet. Een manjaboom zal een manjaboom blijven en een amandel een amandelboom.”
“In feite hebben we beide machten in het beleid nodig, maar dan niet onder leiding van een politieke president uit een van hun gelederen.”
“Wishfull thinking. Hoewel, als de ene grote straks 17 zetels haalt en de andere grote 18 en al die kleinere en nieuwelingen samen 16, dan kan het leuk worden. Wie wordt dan met tweederde president? Want daar draait alles om. De rest volgt daaruit.”
“Dat worden dan toffe onderhandelingen. Dan zal je zien waar al die mooie dromen en ontwikkelingsplannen van al die politici opeens zijn gebleven. Proost daarop.”   

Rappa

Advertenties