Column: Hoe verder?
14 May, 00:59
foto
De corona-pandemie treft de sport wereldwijd. (Beeld: rappler.com)


Dat topsport discipline vereist weten we allemaal al. Echter is het makkelijker gezegd dan gedaan om steeds gedisciplineerd te blijven. Vooral als het nog niet duidelijk is wanneer er een meetmoment zal zijn, valt het zwaar om gewoon door te blijven trainen. Zelfs professionals vinden het een hele uitdaging om gedurende zo een periode in vorm te blijven. De Corona-pandemie heeft roet gegooid in het eten van sporters en vooral neutrale sportliefhebbers. De laatste groep moet tegenwoordig genoegen nemen met herhalingen van oude sportevenementen, terwijl het vòòr de gedwongen competitiestop vanwege Corona, moeilijk was om te beslissen welke wedstrijd de aandacht zou krijgen.

De fanatieke sporters zullen na een eventuele hervatting van de verschillende competities genoegen moeten nemen met minder scherpe idolen. Ook in de sport geldt namelijk het adagium: rust roest. De vloeiende bewegingen die we gewend waren van een Lionel Messi, Ansu Fati, Gabriel Jesus of een Cristiano Ronaldo, zullen nog even op zich laten wachten. De gevolgen van de pandemie zijn namelijk niet alleen van economische aard, maar hebben ook een psychologisch effect. Kan ik nog veilig een sliding maken of aan het shirt van de tegenstander trekken? Kan ik de tegenstander nog kort dekken, terwijl ik social distancing in acht moet nemen? Het bekvechten met de hoofden tegen elkaar is al helemaal uit den boze. Er zijn namelijk ook covid-19 besmette personen die a-symptomatisch zijn. Wat als een medespeler of tegenstander zo een geval is? Kan ik nog acties maken tot in het 16-metergebied of moet ik vanuit de tweede lijn schieten? Al deze zaken zullen de kwaliteit van het spel beïnvloeden.

Ook basketballers zullen de nodige aanpassingen moeten plegen. Bij deze sport ben je zowel in de aanval als in de verdediging heel erg dicht op de tegenstander. Het is haast onmogelijk om met inachtneming van corona-maatregelen, normaal te basketballen. Het speelveld leent zich er niet voor en ook de aard van het spel niet. Laat je de tegenstander teveel ruimte, dan maakt hij gegarandeerd een basket.

Hetzelfde geldt voor volleybal. Als je het nalaat om een blok te plaatsen, maak je het de tegenstander erg gemakkelijk. Ik kan me ook geen zaalvoetbalwedstrijd indenken met social distancing. Alle contactsporten zien zich voor het dilemma geplaatst hoe de tegenstander het scoren te beletten en tegelijk een veilige afstand te bewaren. Hoe zit het met zwemmen? Kan het virus zich via het water verspreiden?

De actoren in de sportwereld doen er goed aan om de hierboven genoemde punten in overweging te nemen en te laten onderzoeken alvorens ertoe over te gaan de competities te hervatten. Echte sportliefhebbers willen niets liever dan genieten van een goede wedstrijd, maar zal dat op korte termijn wel mogelijk zijn? Zullen de meeste sporten in de oude setting kunnen worden vervolgd of moeten er aanpassingen worden gepleegd? Hoe verder?

Mireille Hoepel

Tuesday 04 August
Monday 03 August
Sunday 02 August