Column: Overlopen blijft overlopen; moord blijft moord
12 May, 00:59
foto
Bij de enthousiaste verwelkoming van Erwin Linga als nieuw lid, worden de Covid-19 regels met de voeten getreden door VHP-voorzitter Chan Santokhi en ondervoorzitter Asiskumar Gajadien. (Foto: VHP)


VHP-toppers Chan Santokhi en Asiskumar Gajadien zijn nu superblij. Deze keer is niet iemand van de oppositie overgelopen. Voor de afwisseling is een Assembleelid van de NDP over de sula gevaren en heeft zich aangemeld bij de VHP. Waw, daar is durf voor nodig! Op de valreep is Erwin Linga van de paarse partij gesprongen op de rug van de olifant. Linga prijkte vijf jaar geleden in Sipaliwini (Boven Suriname) op de lijst van de NDP. Het was al een poosje duidelijk dat de man geen stand zou houden in de NDP. Hij was er ontevreden over dat Silvana Afonsoewa naar voren is geschoven in Sipaliwini. Zij is van Paramaribo verhuisd naar het binnenland om de kar te trekken. 

Linga heeft eerder uiting gegeven aan zijn onvrede. Hij heeft in november vorig jaar nog een poging gewaagd om zijn kracht te tonen door weg te blijven uit DNA, toen hij het hardst nodig was. Hij was niet bereikbaar voor zijn partij, terwijl hij toen als 26e man 'ja' moest stemmen voor de wijziging van de Wet op de Staatsschuld. De vergadering was om 01:25 uur in de nacht verdaagd naar 12.00 uur 's middags. Linga was verdwenen, waardoor er niet gestemd kon worden. Hij was onbereikbaar voor zijn partij, die hem nog 'thuis' ging zoeken, maar op een verkeerd adres aanklopte. Hoewel Linga toen al 'geheime contacten' had met de VHP, besloot hij eieren voor zijn geld te kiezen en kwam hij met een doktersattest op de proppen. De NDP-top had ook gesprekken gevoerd met Linga, maar die zijn blijkbaar niet gelopen zoals hij dat wilde. In juni 2019 kon ook een vergadering niet doorgaan, toen Linga als 26e man op weg naar de vergadering onwel zou zijn geworden. 

De VHP heeft net als andere oppositiepartijen terecht moord en brand geschreeuwd toen Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan overliepen naar de coalitie. Daarvoor was V7 aan diggelen geslagen, nadat BEP die deel uitmaakte van de combinatie, besloot de NDP te steunen. De VHP maakte ook deel uit van de partijen die naar de rechter stapten om Sapoen en Chitan terug te roepen. In Wanica moest Sapoen de zetel aan Barkat Mohabali van de VHP overdragen. Chitan moest plaatsmaken voor de NPS'er Prim Sardjoe in Saramacca. 

Toen het Hof van Justitie in maart eindelijk uitspraak deed, was voor VHP het bewijs geleverd dat de wil van de kiezer overeind is gebleven "en daarmee ook de democratische principes" welke de VHP beweert voor te staan. "Tevens is hiermee weer aangetoond dat de rechtsstaat nog overeind staat" voor de oranje partij. "Een belangrijk signaal voor de Surinaamse politiek i.v.m. omkoop- en overloop praktijken". De VHP heeft net als Pertjajah Luhur besloten dat alle kandidaten een contract moeten tekenen. Als ze overlopen moeten ze miljoenen neertellen, want de partij moet worden beschermd. Een VHP-zetel is maar liefst US$ 3 miljoen waard. 

Overlopen is een kwestie van principes. De kiezer stemt op een kandidaat die door een partij op de lijst is geplaatst. Met de stem van het volk kan niet aan de haal worden gegaan. Niet omdat nu iemand vanuit de NDP overloopt, moet er hoera geroepen worden en als het omgekeerde gebeurt, wordt er ongezouten kritiek geleverd. Moord is moord, ongeacht wie de dader is. Zo is overlopen ook overlopen, wie ook van waar overloopt. Waarom kon Linga niet nog twee weken wachten? Hij wil nu zijn positie veiligstellen en zijn achterban bewegen voor oranje te stemmen in Boven Suriname. VHP toont aan wanneer het erop aankomt, ook niet over de principes te beschikken, waar ze zich sterk voor zegt te maken. 

Nita Ramcharan 

P.s: Ik dacht dat de regering al tien jaar tegen viering van Sinterklaasfeest was!  Dertien dagen vóór de verkiezing wordt er gestrooid met geld dat er niet is.
Advertenties