Consulytic: Grote groepen kiezers op 1 adres geregistreerd
07 May 2020, 14:00
foto
In totaal komen 12.189 kiezers die in het buitenland geboren zijn, voor op de kiezerslijst.


Zeer grote groepen stemgerechtigden blijken op hetzelfde adres geregistreerd te staan, en dat komt voor in alle districten voor. Dit blijkt uit een analyse van het bedrijf Consulytic. Met het oog op de aanstaande verkiezingen, is besloten om verkiezingsdata vanaf 1949 tot heden te visualiseren via een dashboard.

De Stichting Wetenschappelijke Informatie (SWI) heeft de haar beschikbare historische data over de verkiezingen ter beschikking gesteld. Consulytic heeft dit aangevuld met data vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken over de kiezerspopulatie 2020 en gevisualiseerd in een dashboard met verschillende tabbladen. Het dashboard is gemaakt door het Consulytic, dat zich specialiseert in het verwerven, analyseren en visualiseren van (bedrijfs)data. 

Het dashboard geeft inzicht in het aantal kiezers en de adressen waar deze voorkomen. Er wordt algemene informatie gegeven over de kiezerspopulatie per district met het aantal stemgerechtigden. De leeftijdsopbouw van de kiezers en het geboorteland worden ook weergegeven. Uit de cijfers blijkt niet dat een groot aantal kiezers die genaturaliseerd zijn, meedoen aan de verkiezingen. In totaal zijn 12.189 kiezers die in het buitenland geboren zijn en genaturaliseerd zijn tot Surinamers op de kiezerslijst voor te komen. Het aantal kiesgerechtigden is 383.333 (50.1% is man en 49.9% vrouw). 45.950 kiezers gaan voor het eerst naar de stembus. 

Assembleelid Carl Breeveld (DOE) zegt aan Starnieuws dat hij bezorgd over is dat grote groepen mensen op één adres voorkomen. "Zo  kom je 20 keer adressen met meer dan 25 personen tegen. Enkele voorbeelden: Lalla Rookhweg 91 - 268 personen (Huize Ashiana). Rode Kruislaan 9 met 138 personen, Hofstede Crulllaan 53 staan 100 personen geregistreerd, Oude Charlesburgweg 1 met 54 personen, Groenhartstraat 10 - 41 personen, Leysweg 105 - 33 personen, Henck Arronstraat 70 - 30 personen, Papegaaistraat 15 - 29 personen ect. Het zou kunnen dat sommige adressen om internaten of bejaardentehuizen gaan zoals Kerklaan 9, waar het waarschijnlijk om huize Margriet gaat, maar over het algemeen is dit wel opvallend. Ik heb intern bij CBB geïnformeerd en men wil het natrekken. Ik ben in ieder geval niet gerust met deze ontdekking!", zegt Breeveld. 
Advertenties