Column: President zegt sorry tegen getergd volk
14 Apr, 00:59
foto
President Bouterse overtreedt de regels waartoe hij zelf heeft opgeroepen te Flora. Intussen heeft hij 'sorry' gezegd. (Beeld: FB)


Mijn column waarin ik woorden tekort kwam, was al enkele uren af, wachtend op de tijd. In de avond kwam er toch een 'sorry' van de president. Hij besefte dat er te veel bewijzen waren en heeft er twee dagen over gedaan om zich te verontschuldigen. Nu dus de gewijzigde versie! De verontwaardiging over het 'chillen' van president Desi Bouterse op Goede Vrijdag langs de openbare weg op Flora, is de wereld rondgegaan. Ook zijn eigen mensen hebben met hun mobiel gefilmd en de beelden die van dichtbij gemaakt zijn, op sociale media laten terechtkomen, met geluid en al. De kritieken die zijn losgebarsten, zijn niet mals. Nadat het staatshoofd zijn toespraak opgenomen had, waarin de Covid-19 maatregelen met twee weken zijn verlengd, heeft Bouta zich als eerste niet aan de door hem zelf aangekondigde maatregelen gehouden. 

Een maand geleden, op 13 maart, is de eerste positieve test in Suriname genoteerd. Het luchtruim is dezelfde avond gesloten. Op 29 maart is de gedeeltelijke lockdown ingegaan en afgelopen vrijdag met twee weken verlengd. Aangezien gezondheid op de eerste plaats komt, zijn er maatregelen genomen die de economie voor een groot deel hebben verlamd. De horeca, de luchtvaartsector, het onderwijs, landbouwers, entertainers, de handel, de kleine man, de informele economie en iedereen die in Suriname woont, zijn allemaal zwaar getroffen door de noodzakelijke maatregelen. 

Mensen zijn gedwongen om vanaf 20.00 uur tot de volgende dag 6.00 uur thuis te blijven. Dit is een enorme beperking op de persoonlijke vrijheid. De rellen in Paramaribo-zuid zijn massaal veroordeeld en terecht. De politie heeft aangekondigd hard te zullen optreden. Mensen zouden langer vastgehouden worden als ze zich tijdens de 'avondklok' onnodig op straat zouden begeven. Intussen zien wij beelden waarbij de politie zweepslagen uitdeelt en op klaarlichte dag wordt overdadig geweld gebruikt en zonder reden wordt er in de lucht geschoten. Politiemannen die over de schreef gaan, dienen terstond gecorrigeerd te worden. Gelukkig staan veel politiemannen niet achter dit geweld en hebben dat ook te kennen gegeven via sociale media. De korpschef keurt het gedrag af en wacht op schriftelijke rapportage. 

Behalve het ontnemen van burgerrechten krijgt de economie, die op sterven na dood is, een fatale klap door de maatregelen die getroffen moesten worden. Mensen die niet bij de overheid in dienst zijn en zelfstandige ondernemer zijn, hebben nauwelijks middelen om het dagelijkse brood op tafel te kunnen leggen. Ondanks de valutawet die doorgedrukt is, hebben we nog vier koersen. Aflossingen voor auto's moeten terugbetaald worden tegen een koers die het tweevoudige is van die van de Centrale Bank. En de prijs van cement en diverse goederen, is niet eens met een dubbeltje gedropt. Integendeel!  

Ja we weten dat Bouta van zijn fatu houdt, van zijn sigaret en whiskey. Het is heel moeilijk om je naast de vele privileges te houden aan de enkele beperkingen in het openbaar. Hij is vaker de mist ingegaan, maar deze keer is het een stap te ver. De grens van het toelaatbare is duidelijk overschreden. In Suriname is een leven te betreuren aan Covid-19, diverse Surinamers zijn in het buitenland overleden aan deze ziekte. Ingezetenen die gestrand zijn, kunnen niet naar huis. Meer dan 119.700 mensen zijn wereldwijd gestorven. Van de president wordt meer respect verwacht. Gelukkig heeft het staatshoofd van de republiek Suriname zich verontschuldigd tegenover het volk. Maar ook al zegt iemand die een overtreding heeft begaan 'sorry' dat maakt het gepleegde feit niet weg. De persoon kan wel strafvermindering krijgen, maar dat oordeel ligt bij het volk.

Nita Ramcharan
Advertenties