President bekijkt mogelijkheden om kleine man te helpen
06 Apr, 20:08
foto
President Desi Bouterse legt uit waarom hij zich met toppers teruggetrokken heeft in Saramacca. (Foto: NII)


President Desi Bouterse heeft zich met andere toppers al drie dagen teruggetrokken in Saramacca om na te denken over wat er gedaan moet worden in deze periode waar wereldwijd de Covid-19 crisis heerst. De regering bekijkt op welke wijze de consequenties binnen wettelijke regelingen opgevangen kunnen worden. In het buitenland sluiten fabrieken en de productie gaat achteruit. Mensen komen op straat te staan. De regering krijgt minder inkomsten uit belastingen omdat de productie op een laag pitje is komen te staan. Velen in het land ondervinden enorm veel last van de situatie omdat het openbare leven in elkaar dreigt te storten. 

In gesprek met de directeur van het Nationaal Informatie Instituut, Clifton Limburg, illustreert de president dat taxi's bijna geen ritten hebben, het openbaar vervoer ligt stil, pokumans hebben geen inkomsten want alle feesten zijn afgelast. Mensen hebben geen verdiensten door de situatie. Het land zelf heeft de middelen niet om alles op te vangen. "En tegelijkertijd hebben wij de verantwoordelijkheid dat u moet kunnen eten, u moet kunnen bellen, u moet medicijnen hebben, en zo kan ik doorgaan. Wij hebben de verantwoordelijkheid en voornamelijk naar de kleine man toe," benadrukt Bouterse. 

"Daarom heb ik mij hier teruggetrokken en gekeken naar hoe dat internationaal gaat. We hebben de triljoenen niet zoals Amerika nu meer als twee triljoen heeft bijgedrukt om dit soort sociale vangnetten op te zetten. Tegelijkertijd willen wij dat onze mensen, en zeker onze kleine man weet dat de president en zijn team constant aan hen denken, aan de omstandigheden waarin zij verkeren, de ruimte die wij moeten creëren opdat deze mensen hun gezin kunnen voeden. Gelooft u mij het is een enorm probleem. Mensen van het bedrijfsleven die prestaties geleverd hebben, moeten betaald worden. Wij moeten het allemaal op een rijtje zetten. Uiteindelijk ga je het moeten betalen. Je gaat met de mensen moeten afspreken 'ik betaal je in porties, wie komt eerst aan de beurt'." De regering zal afstemmen met het bedrijfsleven welk gedeelte van het sociaal vangnet het op zich zal nemen. 

De president doet een beroep op de samenleving om zich te houden aan de regels van het Covid-team. Het is absoluut geen tijd om politiek te bedrijven met deze kwestie. Iedereen is nodig om na te gaan hoe deze periode samen overleefd kan worden. Er zijn dagelijks honderden doden in andere landen. Niet iedereen beseft hoe ernstig de situatie is. Er wordt volgens Bouterse fake news verspreid die alleen maar verwarring zaaien. Hij ontkende dat aandelen van Staatsolie verkocht zullen worden. Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen en Staatsolie directeur Rudolf Elias hebben dat ook benadrukt in het interview. 
Advertenties