VS beschuldigd van piraterij van maskers
04 Apr 2020, 13:31
foto
President Donald Trump heeft een wet uit het Koreaanse oorlogstijdperk ingeroepen om te eisen dat Amerikaanse bedrijven meer maskers leveren. (Getty Images)


De VS is ervan beschuldigd 200.000 neus/mondmaskers (FFP2)die voor Duitsland waren bestemd, om te leiden voor eigen gebruik. Het besluit van Washington is veroordeeld als "moderne piraterij". De lokale regering in Berlijn zei dat de verzending van in de VS gemaakte maskers in Bangkok "in beslag werd genomen".

De FFP2-maskers, die in opdracht van de Berlijnse politie waren besteld, hebben hun bestemming niet bereikt. Andreas Geisel, de minister van Binnenlandse Zaken van Berlijn, zei dat de maskers vermoedelijk naar de Verenigde Staten zijn omgeleid.

Het is het Amerikaanse bedrijf dat de maskers maakt, 3M, verboden om zijn medische producten naar andere landen te exporteren volgens een wet uit het tijdperk van de Koreaanse oorlog die door president Donald Trump naar boven is gehaald.

Trump zei vrijdag dat hij de Defense Production Act gebruikte om te eisen dat Amerikaanse bedrijven meer medische voorraden zouden leveren om aan de binnenlandse vraag te voldoen. "We hebben deze artikelen onmiddellijk nodig voor lokaal gebruik. We moeten ze hebben", zei Trump tijdens de dagelijkse briefing van de Coronavirus Task Force in het Witte Huis. Hij zei dat de Amerikaanse autoriteiten bijna 200.000 N95-maskers, 130.000 chirurgische maskers en 600.000 handschoenen in bewaring hadden genomen. Hij zei niet waar ze in Amerikaanse handen werden genomen.

Geisel zei dat het afleiden van maskers voor Berlijn neerkwam op een "daad van moderne piraterij", en drong er bij de regering-Trump op aan zich te houden aan de internationale handelsregels. "Zo ga je niet om met trans-Atlantische partners", zei de minister. "Zelfs in tijden van wereldwijde crisis mogen er geen wildwestmethoden zijn."

'Speurtocht' naar maskers
De opmerkingen van Geisel weerspiegelen de gevoelens van andere Europese functionarissen, die hebben geklaagd over de koop- en omleidingspraktijken van de VS. In Frankrijk zeggen regionale leiders bijvoorbeeld dat ze worstelen om medische voorraden te bemachtigen, terwijl Amerikaanse kopers die overtreffen.

De president van de regio Île-de-France, Valérie Pécresse, vergeleek de strijd om maskers met een "speurtocht".

"Ik heb een voorraad maskers gevonden die beschikbaar waren en Amerikanen - ik heb het niet over de Amerikaanse regering - maar Amerikanen hebben ons overtroffen", zei Pécresse. 'Ze boden driemaal de prijs en ze stelden voor om vooraf te betalen."

Naarmate de pandemie van het coronavirus verergert, is de vraag naar cruciale medische benodigdheden, zoals maskers en ademhalingstoestellen, wereldwijd gestegen. Eerder deze week zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat ze overweegt haar richtlijnen over het al dan niet dragen van gezichtsmaskers in het openbaar te wijzigen.

Momenteel adviseert de WHO dat maskers onvoldoende bescherming tegen infectie bieden om massaal gebruik te rechtvaardigen. Maar sommige landen hebben een andere mening gehad, waaronder de VS.

Trump kondigde vrijdag aan dat de Centers for Disease Control (CDC) Amerikanen nu zullen aanbevelen om niet-medische, stoffen gezichtsbedekkingen te gebruiken om de verspreiding van het virus te helpen voorkomen. De VS heeft 273.880 geregistreerde gevallen van Covid-19, met een grote marge het hoogste aantal ter wereld.

Covid-19, de door het coronavirus veroorzaakte ziekte, heeft meer dan een miljoen mensen getroffen en heeft wereldwijd bijna 60.000 mensen gedood, blijkt uit de laatste cijfers.
Advertenties