Cubaans medicijn: Varen op kompas van andere landen
26 Mar 2020, 01:42
foto
Interferon Alfa-b2 uit Cuba. Een proefzending van deze ampullen zijn besteld door de overheid.


Er is vooralsnog geen medicijn die het coronavirus kan doden, benadrukt Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid. Ze heeft meegedeeld tijdens de Covid-19 update woensdag dat zo een medicijn niet gemaakt zal kunnen worden. Er zijn wel opties om de ziekte te remmen en te behandelen. Interferon Alfa-b2, die door de overheid in Cuba is besteld, is een van de opties. Infectioloog Stephen Vreden heeft op de eerdere Covid-19 persconferentie,  meegedeeld dat Interferon “not good”  is. 

“Tot nu toe is er geen medicijn waarvan je kan zeggen…bam! Dit maakt het virus dood,” geeft Jessurun aan. “Ik denk ook niet dat men erop zal komen. Als u nagaat bij andere virussen heb je alleen maar remmers. Je hebt geen doders”. Er is naar verschillende opties gekeken, legt Jessurun uit. Sommige medicijnen, of combinaties van medicijnen hebben een positief effect. Interferon uit Cuba is daar één van. Dit medicijn heeft in sommige getroffen landen geen effect, in andere landen wel. 

Infectioloog Vreden heeft gesteld dat Interferon  “geen additioneel voordeel” bij de ziekte teweeg brengt. “Met andere woorden, je kan ze net zo goed niet geven,” gaf hij aan. “Wij hebben inmiddels het ministerie advies gegeven: don’t count on it.” 

 “Wij hebben niet die grote instituten en geweldige  laboratoria,” merkt ze op. “Dan varen we mee op het kompas van andere landen waarmee wij goede ervaringen hebben.” Ondertussen zijn 2 van de 8 corona-patiënten aan de betere hand. Zij kunnen binnenkort genezen verklaard worden, als de testen die nog gedaan worden, negatief zijn. 
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November