Column: Devaluatie op elk gebied! 
24 Mar, 00:59
foto


Hup tralala, hup tralala. Veel mensen begonnen te dansen en te springen. Aloe en uien worden spotgoedkoop. Goedkoper dan toen deze goederen met kasreserve waren geïmporteerd via firma B.Chotelal. De basisgoederen worden voor SRD 5.85 voor de US$ ingevoerd. De vertegenwoordigers van de zeven vakcentrales aan wie de president dat vertelde, konden hun oren niet geloven. Maar de pret heeft niet lang geduurd. Ook de president is maar een mens. Hij heeft een vergissing gemaakt. De koers moest zijn SRD 8.50! Hoger dan de Centrale Bank koers van SRD 7.52. Maar vergissing of niet: Zoals op FB al is geconcludeerd: Het is de president gelukt om de koers omlaag te brengen, ook al was het voor even. Maar nu hebben we alweer twee koersen ondanks de nieuwe wet waar over één koers wordt gesproken, of is het de voorbode van een devaluatie?

Intussen hebben we al een zesde persoon in Suriname die besmet is met het nieuwe Coronavirus. Van de zes personen zijn drie in Suriname besmet. De eerste persoon die met het virus het land binnenkwam, heeft - zonder te weten dat ze ziek was - twee collega's besmet. Toch heet het dat het geen lokale transmissie is, want de bron van de besmetting is bekend. Als niet meer te achterhalen is hoe iemand is besmet, is dat pas lokale transmissie. Nu is in alle gevallen sprake van een import of import-gerelateerde case. Hoe het technisch ook mag heten, mensen zijn in Suriname besmet! Dus er is alle voorzichtigheid geboden, want je weet niet wie drager kan zijn van het virus. 

We moeten allemaal super voorzichtig blijven, want het kan 14 dagen duren voor het duidelijk is of iemand besmet is met het virus. De mensen die uit Cuba zijn gekomen vrijdag, lopen sinds zondag al vrolijk rond. Minister Antoine Elias van VOLKSGEZONDHEID was gisteren zelfs op de persconferentie aanwezig, want Cuba is een 'low risk-land'. Maar de mensen uit Curaçao hebben het medische advies gekregen om 14 dagen in thuisquarantaine te blijven. Wat is het verschil tussen laag risico-land Curaçao en Aruba (de vlucht is net aangekomen) en Cuba? Suriname begint richting hoog risicoland te gaan, als je het mij vraagt.  

Terwijl er een crisis gaande is in de hele wereld, en Suriname er ook middenin zit, wordt er ruzie gezocht met het bedrijfsleven, de financiële sector, de oppositie en anderen. Er wordt een wet doorgedrukt door de coalitie, waar heel veel kritiek op is. Nee, het is niet de bedoeling dat mensen in je huis komen als je valuta thuis hebt, maar dan moet het wel goed in de wet staan. Een wet die aan het begin al mankementen heeft, en stakeholders niet gekend zijn terwijl er ingrijpende maatregelen erin opgenomen zijn, is vragen om problemen. De wet is al bekrachtigd door de president en klaargemaakt voor publicatie in het Staatsblad. Het bedrijfsleven en de financiële sector zijn hun legers in stelling aan het brengen. Het is ruzie maken in een periode waar iedereen nodig is in de oorlog tegen Corona. 

Het is de regering/coalitie gelukt om een grote groep ontevreden mensen bij elkaar te brengen. Ruzie maken met de oppositie, is iets normaals. Maar ook het bedrijfsleven en de financiële sector tegen je krijgen, is vragen om problemen. Niemand die het hart op de juiste plaats heeft, kan ertegen zijn dat de koers omlaag gaat. In plaats van gezamenlijk de problemen aan te pakken, wordt een wet doorgedrukt die niet goed voorbereid was. Gaandeweg de rit is er een nieuwe wet ontstaan, zelfs met een andere naam. Ook de verzekeringsmaatschappijen, verenigd in de Survam, zijn in opstand gekomen tegen deze wet. Kort voordat Maurice Roemer governor werd van de Centrale Bank van Suriname, was hij de CEO bij Self Reliance. Met zijn jarenlange carrière bij de verzekeringsmaatschappij kan het niet anders dan dat ook hij tegen deze wet is. Heeft hij niet allang spijt van dat hij zich niet heeft verzekerd, voordat hij beloofde op de SRD te zullen passen, die sinds zijn komst verder in waarde is gedaald?

Nita Ramcharan
Advertenties