Banken ontstemd over aanname wet; overwegen sluiting
22 Mar 2020, 12:19
foto


De  Surinaamse Bankiers Vereniging (SBV) is gisteravond bijeen geweest om te overleggen over de wet die zaterdagochtend in De Nationale Assemblee is aangenomen. De bankiers zijn ontstemd hierover. Zij zijn vooraf niet gekend over de ingrijpende veranderingen die, nadat ze hun mening gegeven hadden over de initiatiefwet, zijn doorgevoerd. Starnieuws verneemt dat overwogen wordt om maandag de banken te sluiten. Er zou een bericht worden uitgegeven rond 12.00 uur, maar de discussies zijn nog gaande over de acties die ondernomen zullen worden. 

Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven heeft zich gebogen over de verregaande bepalingen in de wet. De cambiohouders zijn ook niet te spreken over de maatregelen die getroffen zijn. Er zijn veel onduidelijkheden over hoe de wet uitgevoerd zal worden. De gehele bancaire en financiële sector is in rep en roer. Verschillende betrokkenen zijn verrast met de drastische wijziging van de wet en zijn in overleg. Er moet nog een definitief besluit worden genomen welke actie de banken gaan ondernemen. Ze willen dat de wet wordt teruggedraaid. 

Niemand mag een andere koers hanteren voor vreemde valuta dan die bepaald is door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het is eenieder verboden vreemde valuta in contanten te kopen bij wisselkantoren of elk ander natuurlijk persoon of rechtspersoon. Cambio's mogen alleen valuta verkopen aan de CBvS. Transacties mogen niet meer in vreemde valuta. 

Het is de algemene banken verboden welke kosten dan ook in rekening te brengen voor transacties in vreemde valuta, anders dan door de CBvS na overleg vastgestelde reguliere banktransactiekosten. Voor alle transacties geldt de wisselkoers zoals die bij beschikking van de CBvS is vastgesteld en door haar bekendgemaakt. 
Advertenties