Coalitie keurt ingrijpende wijzigingen valutaverkeer goed
21 Mar 2020, 05:14
foto
Oppositieleden wijzen bij het verlaten van de zaal Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons op dat de wet compleet is gewijzigd en dat dit niet kan. (Beeld: DNA)


Niemand mag een andere koers hanteren voor vreemde valuta dan die bepaald is door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit verbod is mogelijk geworden door een wet die na een marathonzitting zaterdagmorgen om 5.00 uur is aangenomen door de coalitie (26 stemmen). De oppositie (zes Assembleeleden) had om 02.45 uur 's lands vergaderzaal uit protest verlaten. Het is eenieder verboden vreemde valuta in contanten te kopen bij wisselkantoren of elk ander natuurlijk persoon of rechtspersoon. Cambio's mogen alleen valuta verkopen aan de CBvS. Transacties mogen niet meer in vreemde valuta. Goederen en diensten mogen alleen in SRD worden geprijsd. 

Het is de algemene banken verboden welke kosten dan ook in rekening te brengen voor transacties in vreemde valuta, anders dan door de CBvS na overleg vastgestelde reguliere banktransactiekosten. Voor alle transacties geldt de wisselkoers zoals die bij beschikking van de CBvS is vastgesteld en door haar bekendgemaakt. De Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 is veranderd in regels met betrekking tot verdere ordening van valutatransacties en het valutaverkeer (Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren). De oppositie stelde dat het hier om een nieuwe wet gaat, waarbij zelfs de naam is veranderd. 

Asiskumar Gajadien (VHP), Patricia Etnel (NPS), Carl Breeveld (DOE) en Marlon Budike (NPS) hebben een dringend beroep gedaan op Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om de behandeling te verdagen. Zij voerden aan dat de nota van wijziging met zulke ingrijpende bepalingen nader bestudeerd moeten worden. Er is volgens hen een compleet nieuwe wet ingediend. Gajadien zei dat "stakeholders compleet misleid zijn". Volgens hem is deze wet bedoeld om het valutaverkeer te doen ophouden. Volgens hem is er een parlementaire coup gepleegd. Etnel zei dat er alleen chaos gecreëerd wordt met deze wet. De koers zal hierdoor niet omlaag gebracht worden, voerde Breeveld aan. Er is geen sprake van meedenken, meedoen en meebeslissen. Budike zei dat hij niet kan meewerken aan deze wet, want hij is geconvoceerd voor behandeling van een andere wet. Simons bracht het voorstel van verdaging van de vergadering in stemming. Dit werd afgestemd met 25 tegen en 6 vóór en zij waste haar hand in onschuld. "Het parlement heeft gezegd dat wij moeten doorgaan", stelde ze. 

Initiatiefnemer Amzad Abdoel zei op vragen van zijn partijgenoten dat de oppositie weggelopen is omdat gebleken is dat de wet niet is zoals zij dat op Facebook hebben gesteld. Het is een gedurfde wet ter ordening van het valutaverkeer. Mensen mogen nog steeds valutarekeningen hebben, vreemde valuta op hun rekening storten en weghalen. Zij krijgen daarvoor normaal hun euro's en US-dollar. Ook via Western Union krijgen mensen de valuta die overgemaakt is uit het buitenland. Het is voor de algemene banken verboden om vreemde valuta te verkopen aan natuurlijke personen anders dan voor reis, onderhoudsplicht, studie, medische doeleinden of voor de aanzuivering van credit cards.



Abdoel legde uit dat het gaat om ordening van het valutaverkeer en versterking van de positie van de CBvS. Er zal ook één koers gelden en niet zoals nu verschillende koersen. Alle rechtspersonen of natuurlijke personen zijn verplicht ten minste zestig procent van hun exportopbrengsten te repatriëren. Abdoel voerde aan dat het gaat om natuurlijke hulpbronnen van Suriname. Het geld moet terugvloeien naar Suriname. Het is verwachtbaar dat deze wet per ommegaande zal worden afgekondigd. Vicepresident Ashwin Adhin zei bij de aanname dat het geld veilig is. En alles wordt nu in SRD betaald. "Voor noodzakelijke dingen is uw geld daar. Wat niet noodzakelijk was, is weggehaald. Deze wet is een handvat om meer grip te krijgen op de koers. Voor de nationalisten is het geloof in eigen kunnen. We geloven in de Surinaamse dollars en niet in euro of dollar," zei Adhin. Er komt een pakket van maatregelen. Voor iedereen is het goed nieuws, want de koers zal niet meer fluctueren. Niemand krijgt de schuld van allerlei zaken, stelde Adhin. De CBvS is versterkt. 

U kunt hier downloaden de originele wet, het initiatiefvoorstel en de wet zoals gewijzigd. 
pdf-icon.gif Initiatiefvoorstel_houdende_wijziging_van_Wet_Toezicht_Geldtransactiekantoren_2012.pdf     pdf-icon.gif Nota_van_Wijziging_Wet_Geldtransacties_zoals_aangenomen.pdf     pdf-icon.gif Oorspronkelijke_wet_2012.pdf                
Advertenties