Mensen die bouwen ten einde raad; cement naar SRD 115
05 Mar 2020, 04:23
foto
Een zak cement is van SRD 97 naar SRD 115 gestegen in nauwelijks een week tijd. Mensen die bouwen zijn ten einde raad en weten niet hoe ze verder moeten.


"Ik kan stoppen met bouwen. Een zak cement die nog SRD 97 kostte sinds de koers is begonnen te stijgen, kost nu al SRD 115. Op sommige plaatsen wordt SRD 120 gevraagd. Begin januari kostte een pak nog SRD 77.50. Dit is verschrikkelijk. Ook rondijzer, stenen, en andere bouwmaterialen zijn de lucht ingegaan,", zegt Rynal, die bezig is met het bouwen van een woning. 

Cement, ijzer, grind, zand, steen, hout en andere materialen zijn flink verhoogd. "Het verschil in prijzen is ook enorm. Ik woon in Paramaribo-noord, maar rij tot naar Jarikaba, Kwatta, Leidingen en Lelydorp om prijzen te vergelijken", zegt Rynal. Het is vreselijk als je ziet dat je veel meer hebt neergeteld voor een meubelbuis of rondijzer. "Sommige winkels verhogen pas fors als ze een nieuwe lading binnenkrijgen. Anderen beginnen alvast te verhogen, want ze kijken naar de vervangingswaarde.

De koers van de US-dollar en euro stijgt als een raket omhoog. Op grond van de koers, worden prijzen haast dagelijks aangepast. "Ik verhoog zodra de koers omhoog gaat, want wij moeten het geld omzetten in US-dollars", zegt een ondernemer aan Starnieuws. "Ik moet de goederen weer importeren, dus ik heb geen andere keus. Om de dollars te kunnen kopen op de markt, moet ik de prijzen ook verhogen. Ik merk wel dat de omzet begint te dalen in de winkels."Een supermarkthoudster zegt aan Starnieuws dat het gewoon verschrikkelijk is. "Zo is roomboter met SRD 10 omhoog gegaan", zegt ze. Alle prijzen gaan omhoog. Een klein blik sardine is al boven de SRD 11. Klanten die in de winkel komen, schrikken van de prijzen, vertelt de vrouwelijke ondernemer. "En dollars, kunnen we niet eens kopen. Er is weinig aanbod. Als het zo doorgaat, weten we niet of wij het hoofd nog boven water kunnen houden, want mensen kunnen steeds minder kopen," verzucht ze. 
Advertenties