Column: Politieke Borrelpraat 601
01 Mar, 23:04
foto
Raadsadviseur Ramon Abrahams en president Desi Bouterse tijdens de 40e herdenking van 25 februari 1980. (Foto: Ranu Abhelakh)


“Jouw lijder aan de Revo…”
“Sorry, mijn leider van de Revo…”
“Ik zei: jouw lijder aan de Revo heeft als hoofd-motto voor zijn beleid waar hij aan lijdt: PML.”
“PML? PL is een buslijn, zo heb ik van die vlotte spreekster op dat paarse podium geleerd. Maar PML? Paramaribo-Mariusrust-Lelydorp?”
“Jeetje man! Lees je geen krant? PML is Passen, Meten en Lenen. Dat is het beleid van jouw Baas.”
“Dan begin ik dat stukje in die toespraak van dat gewezen bestuurslid van de BoMiKa, gewezen lid van de NMR, ex-commandant van de MP, overste Ramon Pimp-my-rallywagon, beter te begrijpen.”
“Wat zei onze Ramon op het Revoplein?”
“Hij zei onder andere dat mensen die niet deskundig zijn, niet op posten geplaatst moeten worden waar deskundigheid vereist is.”
“Is hij daar pas na 40 jaar Revo achter gekomen?”
“Misschien, maar hij zei verder dat het onzin is om dat plaatsen van zulke ondeskundigen goed te praten door te zeggen dat dat niet erg is, als ze maar omringd worden door deskundige adviseurs.”
“Oh, interessant. Hij wordt echt wijs met de jaren. Was hij op OW&V soms ook omringd door zulke kundige adviseurs?”
“Zeur nou niet, want nu komt het. Hij vroeg zich toen af hoe een ondeskundige beleidsvoerder dan die adviezen van zijn deskundigen gaat kunnen afwegen om daaruit de juiste of minst slechte beslissing te kiezen.”
“Ramon heeft een punt, al mag ik hem voor geen millimeter.”
“En nu komt het mooiste. Hij zei zoiets als: ‘het moet dan geen wonder zijn als je…let wel: als JE… dan keer op keer teleurgesteld wordt in je beleid.”
“Zei hij dat werkelijk? Met ‘je’?”
“Jawel, laat dat Nieuwe Indigestie Instituut die opname weer fo je afdraaien, mek’ie arki.” 
“Dan op wie sloeg die ‘je’?”
“In ieder geval niet op ons, wij die keihard bleven werken maar desondanks in 45 jaar tijd de waarde van ons geld zagen droppen tot één op tienduizend nu.” 
“Maar dat gebeurde niet alleen tijdens Bosje en Bouta I en II, maar zeker ook tijdens Vene I, II en III.”
“Weet ik. En werden toen de noodzakelijke deskundige adviezen opgevolgd, vooral m.b.t. de cambio’s? Beste jonge zuipvriend in ons midden, wat krijg je als je een bulldozeroperator in de cockpit van een jumbojet zet en hem zegt: ‘no spang, druk’a gas, haar’a stuurknuppel, en wij zullen je wel zeggen wat je verder moet doen.”
“En wij zijn lustig en rustig keer op keer op de een, dan op de andere, dan weer op de ene, dan weer op de andere gaan stemmen. En zie waarin we nu beland zijn.”
“Waarom gingen de deskundigen zelf dan niet in die cockpitstoel zitten?”
“Omdat ze sinds de invoering van het algemeen kiesrecht volksjongens met een vlotte babbel zoeken om dat simpele kiezersvolk te trekken, zodat zij, de zware boys achter de schermen, ‒ de ‘tarantula’s zoals Vene hun noemde ‒ aan de touwtjes konden trekken en hun belangen veilig konden stellen.”
“Jeetje, dat is dus het wezen van de Surinaamse politiek. Slimme, rijke jongens achter de schermen en domme vlotte jongens vóór de schermen die lekker gemanipuleerd kunnen worden en die die slag voor die tarantula’s mogen vangen.”
“Precies, mijn jonge vriend, zo is het begonnen en zo zal het zeker ook in 2020 verder gaan.”
“Maar we dwalen af. Op wie sloeg die ‘je’ in die toespraak van Ramon A.?”
“Na Ramon A. kwam Desi B. aan het woord. En die zei: ‘Ramon, ik heb de boodschap begrepen. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. De tijd van gaan is nu gekomen.”
“Maar hoe vonden jullie de persconferentie in Nieuw-Nickerie van mijn Baas, mijn leider, mijn onvolprezen held van de Revo, mijn volks…”
“Ja, hou maar op. Ben je nog steeds blijven steken in die fase van persoonsverheerlijking?”
“Mo sakaaaah koers, nanga soso mofo nanga bunkopu pramisi.”
“Jullie zijn gewoon jaloers op mijn enige echte, sterke nationale volksleider.” 
“Waarom houdt hij dan tot in het Rijstdistrict een persconferentie, geflankeerd door mevrouw Baboe en meneer Ongeleid Praatprojectiel?”
“Mijn onvolprezen leider geeft overal persconferenties, van Oost naar West, van Noord naar Zuid…”
“Ik zeg: hij dokte voor die lastige en steeds mondiger wordende journalisten in de stad. Daarom: hulde aan onze journalisten die zich niet meer laten intimideren door machtsdronken figuren en keiharde vragen durven stellen en hun onvrede openlijk doen blijken.”
“Helemaal eens met je. Sinds de eerste krant in de koloniale tijd, de ‘Weekelijkse Courant’ van Beeldsnijder Matroos, bestaat er een spanningsveld tussen vrije journalisten en de machthebbers.”
“Klopt, dan word je programma door de machthebbers uit de lucht gehaald, of soms word je hele krant of radiostation opgeblazen en schieten ze journalisten ’op de vlucht’ dood.” 
“Of ze verplichten de hele pers tot dat dictatoriale ding dat ze ‘persstilte’ noemen. Of ze beperken het aantal vragen dat je als journalist op een persconferentie mag stellen. Of ze noemen dat ding een persbreefing waar je helemaal geen vragen mag stellen.”
“Of op de vingers getikte ministers rennen blèrend naar de PeeGee om een klacht tegen een persmedium in te dienen.” 
“Of ze ontslaan je als journalist zo pats-boem zonder dat je van je grondwettelijk recht van wederwoord gebruik hebt mogen maken.”
“Daarom dokken bepaalde figuren fo ze en houden ze hun persconferentie ver weg bij volgzame journalisten.”
“Ik hoor dan eentje zeggen: ‘Baas, Baas, Carla Boewee komt er met onze Russische helikopter aan.” 
“En wat zegt die Baas dan?”
“Hij zegt: ‘Carla wie? Oh, Carlala. Is ze er al?”
“Nee Baas, dat was fake news, beu-beu, mi kies yu.”
“Door zoveel tijd aan dat fake news te besteden op je massale meeting bij het oude Veerplein, maak je dat fake news nog populairder. Bijna wil ik geloven dat je reclame ervoor maakt omdat het deels je eigen vinding is.”
“Die koers had na de verkiezingen moeten ontploffen; die booby is te vroeg ontploft, in hun gezicht nog erbij, door dat jatten van die kasreserve en een jonge bankdirecteur die weigerde z’n mond daarover te houden.”
“You can’t fool all of the people all of the time.”
“Proost daarop.”

Rappa
Advertenties