Na de Italiaanse uitbraak van het coronavirus, zijn de eerste gevallen geregistreerd in landen als Oostenrijk.(Foto: AFP)
Verschillende Europese landen hebben hun eerste coronavirusgevallen bekendgemaakt. Al deze gevallen lijken verband te houden met de groeiende uitbraak in Italië. Oostenrijk, Kroatië en Zwitserland meldden allemaal gevallen waarbij mensen betrokken waren die onlangs in Italië waren geweest, evenals Algerije in Noord-Afrika.

Italië is de afgelopen dagen het zwaarst getroffen land van Europa geworden, met meer dan 300 gevallen en 11 doden. Maar de buurlanden hebben besloten dat het sluiten van grenzen "onevenredig" zou zijn. De ministers van Volksgezondheid van Frankrijk, Duitsland, Italië en de EU-Commissie hebben zich dinsdag tijdens een vergadering ertoe verplicht om de grenzen open te houden, terwijl in heel Europa en in Midden- en Zuid-Italië nieuwe gevallen van het virus worden geregistreerd.

"We hebben het over een virus dat grenzen niet respecteert," zei de Italiaanse minister van Volksgezondheid, Roberto Speranza. Zijn Duitse tegenhanger Jens Spahn zei dat de buren de situatie 'heel, heel serieus' namen, maar erkende 'het kan nog erger worden voordat het beter wordt'.

In het Verenigd Koninkrijk zijn schoolkinderen die terugkeren van vakantie in Noord-Italië naar huis gestuurd, waarbij de overheid nieuwe begeleiding geeft aan reizigers. Maar minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, zei dat er geen plannen waren om vluchten vanuit Italië te stoppen, wat elk jaar ongeveer drie miljoen Britse bezoekers trekt. "Als je naar Italië kijkt, stopten ze alle vluchten vanuit China en zijn ze nu het zwaarst getroffen land in Europa," zei hij.

Wereldbeeld coronavirus
Italië is één van de drie wereldwijde hotspots buiten China. In Iran zijn minder dan 100 mensen officieel besmet, maar er wordt aangenomen dat de aantallen veel hoger zijn. De infectie van de viceminister van Volksgezondheid van het land heeft de angst vergroot dat het virus zich al wijd heeft verspreid.

Bijna 1.000 mensen zijn besmet in Zuid-Korea, waar 10 mensen zijn omgekomen. Het land heeft de meeste infecties buiten China. Veel van de gevallen zijn gekoppeld aan een tak van de Shincheonji-kerk van Jezus in de stad Daegu. Volgens berichten worden de meer dan 215.000 leden van de kerk getest door gezondheidsautoriteiten.

De meeste gevallen van het nieuwe coronavirus blijven in China, waar 80.000 mensen zijn geïnfecteerd en ongeveer 2.700 mensen zijn gedood. Maar het aantal nieuwe infecties daar is afgenomen en de aandacht is nu gericht op clusters van gevallen in het buitenland en de overdracht tussen landen.

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gezegd dat de plotselinge toename van zaken in landen buiten China "zeer zorgwekkend" is. Op dinsdag waarschuwden de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie dat het virus "ernstige" verstoring in de VS zou kunnen veroorzaken, met een ambtenaar die zei dat het niet de vraag was of, maar wanneer het virus een wereldwijde pandemie zou worden.

Ondertussen drong de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, er bij alle landen op aan "de waarheid te vertellen over het coronavirus". Hij zei dat Washington zich zorgen maakte dat Iran "vitale details" over de uitbraak heeft verborgen.

Van de huidige hotspots buiten China is Iran het meest zorgwekkend vanwege het gebrek aan een nauwkeurig beeld van hoe wijdverbreid de uitbraak echt is, zei dr. Nathalie MacDermott, een expert in infectieziekten aan King's College London.

De meeste gerapporteerde gevallen zijn mensen die ouder zijn en sterven, zei ze. "Het lijkt erop dat we horen over het topje van de ijsberg en dat stuk eronder missen dat misschien jonger is en misschien niet bijzonder onwel is."

De vrees bestaat dat de vele moslim Shia-pelgrims en migrerende werknemers die de afgelopen weken tussen Iran en andere delen van de regio hebben gereisd, het virus al hebben kunnen verspreiden. Iran wordt verondersteld de bron te zijn geweest van de eerste gevallen gemeld door buurlanden Afghanistan, Bahrein, Irak, Koeweit en Oman, die nu beperkingen opleggen aan reizen van en naar de Islamitische Republiek.