Somohardjo staat achter benoeming bankpresident Roemer
25 Feb, 04:31
foto
Pertjajah Luhur heeft maandagavond een massameeting gehouden te Leiding 11A op het terrein van de markt.


Paul Somohardjo, leider van de Pertjajah Luhur (PL), staat achter de benoeming van Maurice Roemer tot governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).  Hij deed een beroep op de nieuwe bankpresident zich niet te laten overrulen door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. “We rekenen op u”, liet Somohardjo maandag optekenen tijdens een massameeting op het marktterrein te Leiding 11A. 

De PL-voorman liet zijn bezorgdheid blijken over de schaarste aan Amerikaanse dollars, die – zo ze te vinden zijn – tegen hoge koersen worden gewisseld. Ook het feit dat er zo weinig internationale reserve is – volgens berichten nog geen maand aan importendekking – baart hem zorgen. Suriname is namelijk een importland en met weinig vreemde valuta voorhanden wordt het niet gemakkelijk. Zeker niet voor de ruim 1800 werknemers van Jarikaba, van wie gevreesd wordt dat ze binnenkort zullen worden ontslagen. 

Somohardjo kondigde ook aan dat het dit jaar de laatste keer is dat 25 februari een vrije dag. Hij noemde het een gedwongen vrije dag, welke is ingesteld om te herdenken dat op 25 februari 1980 de symbolen van de democratie kapot waren geschoten. Op 25 mei zullen de eenheidsbeweging en haar sympathisanten niet met vuurwapens, maar met een rood potlood de huidige regering wegschieten, zei de PL-voorman. Een samenwerking met de NDP onder leiding van Desi Bouterse is voorgoed van de baan, benadrukte Somohardjo. Volgens de politicus is inbraak de specialiteit van de NDP. Bij partijen zoals KTPI en A Combinatie heeft ze inbraakpolitiek gepleegd. Ook bij de banken is ingebroken, zonder masker en wapens, door zich een groot deel van de de kasreserve – spaargeld van het volk – toe te eigenen. 

Somohardjo deed een serieus beroep op internationale organisaties en instanties om Suriname te beschermen. "Ons land wordt middels satellieten al gecontroleerd op het al dan niet smokkelen van drugs naar en van het buitenland". Volgens Somohardjo is de drugs binnen Suriname veilig, maar komt het maar al te vaak voor dat het buiten Suriname wordt onderschept. Op alle internationale regeringsorganisaties en overheden deed hij een beroep de smokkel van drugs te helpen tegengaan. Aan het eind van zijn toespraak sprak Somohardjo de hoop uit dat hij na ruim 50 jaar politiek afscheid mag nemen met een overwinning. De PL-voorman heeft meermalen gezegd dat deze verkiezingen de laatste zijn waaraan hij meedoet.


Thursday 02 April
Wednesday 01 April
Tuesday 31 March