Column: Politieke Borrelpraat 600
23 Feb 2020, 22:30
foto
President Desi Bouterse geflankeerd door regeringscommissaris bij Centrale Bank, Vijay Kirpalani (links) en de nieuwe governor Maurice Roemer. (Foto: René Gompers)


“Na het verdonkeremanen, wegmaken, verduisteren, wegmoffelen van minstens 100 miljoen aan valuta-spaartegoeden van ons, hardwerkende Surinamers, ging er een gevoel van opluchting door de gelederen dat een vooral integere, en daarnaast kundige man tot governor van de Centrale Bank is benoemd, geen pajongwaaier of jaknikker, die maar geldverslindende opdrachten van de minister van Financiën en diens opdrachtgevers moet uitvoeren.”
“Daarom zegt men: de schatkist ging te water tot hij van aloe en boeffie barstte.”
“Maar ik vraag me in gemoede af of deze integere man daar op die post in staat zal zijn vooral de komende maanden onze ontspoorde monetaire situatie weer op het goede spoor te krijgen.”
“Zonder onze totale steun zal het hem en ook niemand anders ter wereld lukken. We zullen zonder te klagen en leeghoofdige dingen op FB uit te braken een reeks van onprettige maatregelen moeten ondergaan.”
“Meester, is de situatie werkelijk zo precair?”
“Heb je geluisterd naar die Economisten-voorzitter Winst Ramaumau in dat Kringengesprek op de AlfaBetische zender?”
"Uit zijn gesprek vallen duidelijk drie belangrijke maatregelen te halen.”
“Welke zijn die, meester?” 
“Ten eerste: de CBvS leent geen cent meer aan dat bodemloos vat dat Wafdraad heet.”
“Dus geen monetaire financiering meer?”
“Nee, nada, nahie, neks, nothing, neks moro. Ten tweede: de wisselkoers wordt vrijgegeven en na een week wordt de gemiddelde vraag en aanbodkoers berekend en dan wordt iets daarboven de officiële koers vastgesteld.”
“Maar dat betekent wis en zeker een officiële devaluatie van onze munt.”
“Dat is veel beter dan dat vasthouden aan die oude koers en dat gesjoemel met allerlei hogere koersen, zoals nu.”
“Maar dan gaat alles, ook benzine, omhoog.”
“Hebben we een andere keus? Wees toch realistisch, jonge vriend. Dan maar minder auto rijden, we gaan zwaar moeten bezuinigen op alles en meer werkuren en productie maken. We willen toch beter worden? Of willen we ziek blijven en om de zoveel jaar weer vallen met die koers?”
“In 1975 was de koers één op eentachtig voor de US-dollar. Vandaag de dag ligt hij al tegen de één op negenduizend voor diezelfde dollar. Als we nu die maatregelen niet nemen, zakt de waarde van onze munt verder. De tijd van lenen en feesten is voorlopig voorbij, sorry.” 
“En de derde maatregel, meester?”
“De cambio’s moeten zwaar gereguleerd worden. In feite bepalen zij het monetair beleid in ons land en het grootste deel van de informele sector ondersteunt hun. Dat kan niet zo doorgaan.” 
“Dat gaat nooit lukken.”
“Sorry dat ik het dan zeg, maar dan is onze nieuwe governor daar in feite voor mooi-mooi gezet, om als boegbeeld te dienen om de wereld te wijzen van: ‘Kijk, wat voor integere man we daar hebben gezet. Zie toch, oh geldschieters in het buitenland, dat we het goed menen met ons land? Mooi zo, heeft u dan weer een 50 miljoen U$ om ons te lenen? Als het even kan: 75 miljoen is meer beter, en 100 miljoen is meerder beterder, dan kunnen we het weer een maandje uitzingen.”
“Die VeeJee Karlapani zei het zo mooi aan de nieuwe governor dat die op een ‘rocky road’ zal moeten rijden.”
“Kijk goed naar de filmopnames van zijn beëdiging: wie was de grote afwezige? En kijk goed wie hem op welke manier feliciteren. Je ziet gewoon wie er met hem huichelen en wie het echt met hem menen.” 
“Mi lob’a man: strak, kort van stof, nauwelijks lafu nanga brasa.”
“Jullie moeten het toch wel erkennen: mijn president heeft een goede keuze gedaan.”
“Nou, het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, en tot op het laatst probeerde Boefwaf één of andere troebelige koffie naar voren te schuiven.”
“Volgens mij Baas e plei ooktu wan hebi plei, zoals vaker. Zijn belang is om zo min mogelijk zetels te verliezen op 25 mei. En als Hoeffie die impopulaire maatregelen moet doorvoeren, geeft hij hem naar het volk toe de schuld van alles en laat hij hem als een baksteen vallen.”
“A no mi, na Hoeffie nanga Maurice.”
“En de opiniepeilingen liegen er niet om: in de stad wordt het een nek-aan-nek race tussen paars en oranje.”
“De oppositie is te verdeeld om Paars te winnen. In plaats dat ze met al hun stemmentrekkers, jong en oud, creool of Hindostaan, rooms, protestants of hindoe of moslim, op één lijst in de stad gaan staan, waardoor ze hun stemmen niet versnipperen, niet alleen, maar ook zowat de hele groep zwevende kiezers naar zich toe trekken, blijven ze maar verdeeld lawaai maken.” 
“En wat voor effect heeft dat schelden op Paars en Bouta? Dat de afbrokkelende ontevreden Paarse stemmers nu massaal de gelederen gaan sluiten en gaan wijzen hoe zij de stad op 24 en 25 februari paars kleuren.” 
“Wachte, je bedoelt dus dat bijvoorbeeld in de stad drie NPS-ers, vier VHP-ers, met Cassiespa, Kareldoe, DA-Castilliaantje, met Neusje, Bierviltje, Basiertje, Ksavieraah, allemaal op de Oranjelijst gaan staan en in Wanica de lijst van oranje steunen?”
“Jawel, alleen dat kan ervoor zorgen dat zo een lijst in de stad zeker 11 zetels en in Wanica 4 tot 5 zetels haalt en landelijk nog zo een 7. Dan zit je al op zeker 22 zetels. Alleen dat zal voorkomen dat de Paarse partij niet weer als de grootste partij uit de bus zal komen.”
“Zie jij dat gebeuren, binnen de komende weken?”
“Echt niet, daarvoor zijn de oppositiepartijen etnisch en anderszins nog te verdeeld en dat was wat die rare Blokkige bakra bedoelde dat we een failed state zijn op politiek gebied.”
“Maar dan zou je dus een tweepartijstaat krijgen, jeetje, of de ene, of de andere, nee, dat gaat niet werken.”
“Heeft dat andere met allerlei coalities van gappers en blaffers, kawolasies en kewnakrasies, furufasies en sjweefteki’s sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw dan in het landsbelang gewerkt?”
“Niet echt.”
“Nee, echt niet, moet je zeggen! Wel, dan blijf maar met je verdeelde oppositie, waar de flakkaman alleen op de flakkaman stemt, alsook de lukiman alleen op de lukiman, de kromoman alleen op de kromoman en de kadjoeman alleen op de kadjoeman stemt. Ieder etnisch clubje en elk voorzittertje voor zich en Paars voor de rest. Dan gaan we weer voor vijf jaar over the rocky road hobbelen. Is dat willen we toch?”
“Misschien worden we in 2025 wat wijzer. Proost.”

Rappa

(De eerste aflevering van de column Politieke Borrelpraat verscheen op zondag 4 juli 2010. Vandaag de 600e aflevering op de zondag.)
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April