Graanoogst: Revolutie en Bouterse zijn succesvol
20 Feb 2020, 02:34
foto
Ivan Graanoogst, ex-militaire topper, tijdens de lezing van het NII woensdagavond in de Congreshal.


Ivan Graanoogst die vanaf de beginperiode betrokken was bij de leiding van het land na de staatsgreep van 25 februari 1980, heeft de vijfde lezing gehouden van het Nationaal Informatie Instituut woensdagavond in een bomvolle Congreshal. Bij de evaluatie van de afgelopen 40 jaar concludeerde hij dat Suriname zich in elke sector significant heeft ontwikkeld. Hij roemde de verdiensten van president Desi Bouterse en stelde tegenstanders niet willen dat hij succesvol moet zijn, want anders is de 'revo' ook succesvol. "Ik heb nieuws voor u, hij is succesvol". Graanoogst zei dat Bouterse onterecht veroordeeld is door Nederland. In eigen land is hij veroordeeld zonder dat de feiten bekend zijn, stelde hij. Op een vraag deelde Graanoogst mee dat de advocaat van Bouterse de toenmalige Nederlandse super procureur-generaal Arthur Doctors van Leeuwen voor het gerecht heeft gedaagd. 

Een van de belangrijkste wetten die in de jaren tachtig is gemaakt, is het opheffen van de handelingsonbekwaamheid van de vrouw. Daarvóór hadden "vrouwen geen moer te vertellen", verduidelijkte Graanoogst wat de opheffing van de handelingsonbekwaamheid betekent op een vraag. De man kon bijvoorbeeld het huis gewoon verkopen, zonder dat er toestemming nodig was van de echtgenote. Hij belichtte aantal projecten dat uitgevoerd is in de afgelopen veertig jaren, zoals de grote bruggen die voor ontwikkeling hebben gezorgd. Hij antwoordde op een vraag dat Para Industries opnieuw herbouwd zal worden. Met Surinaamse grondstoffen werd geproduceerd, maar dit is ook de grond ingeboord.  



Graanoogst zei Suriname in de periode daarvoor een wingewest was van Nederland, waarbij Surinaamse burgers nauwelijks telden. "Lanti van toen was er niet om Sranan duurzaam te ontwikkelen. Die lanti was er puur voor winst ten behoeve van de wingewesthouder. Met andere woorden, zonder respect voor de mens en natuur in Sranankondre." Er was volgens de inleider een dringende behoefte aan herinrichting van het land. Daarvoor waren er middelen nodig. "Precies hierom kwamen de eerste venijnige sabotages. Wij militairen, wij weigerden te geloven dat deze sabotages van de Noordzee zouden komen. Ze hadden ons trouwens als eerste ondersteund. Ook waren wij niet bereid ervan uit te gaan dat Surinaamse staatsburgers na 1980 betrokken zouden zijn bij sabotageprocessen. Wij hadden ons serieus geconcentreerd op de processen die de verdere ontwikkeling van ons Zuid-Amerikaanse natie meer en meer opgang moesten brengen," zei Graanoogst. 

"Ondanks de couppogingen en sabotages is het Bouterse gelukt om grote delen van de samenleving achter de doelstellingen van de revolutie te krijgen. Er ontbrak niet aan heel veel vormen van subversiviteit in de afgelopen veertig jaar. Een paar voorbeelden hiervan zijn: verschillende moordpogingen en couppogingen", zei Graanoogst. "Onterechte veroordelingen, Copa-onderzoek. Het onderzoek beland in de prullenbak. Meneer Van Loon staat op, maakt een deal met justitie en Bouterse wordt veroordeeld. Niets meer en niets minder. Er is vandaag weer een ding aan het rouleren waarbij zelfs de Belgische rechtspraak de Nederlandse rechtspraak terechtwijst". Graanoogst merkte op dat uit alle transcripten en afluisteren blijkt dat Van Loon heeft verklaard dat hij met andere mensen en niet met Bouterse heeft gesproken hier. Bouterse heeft geen visum voor hem geregeld. "En toch veroordelen die ellendelingen Bouterse! We spelen champion of democracy, me hoela. Het heeft niks met democratie te maken. Het heeft alles te maken met het van het toneel willen laten verdwijnen van Desiré Delano Bouterse. Forget it!"

Als recent voorbeeld heeft Nederland de 19.5 miljoen euro in beslag genomen van Suriname. "Deze mensen... Tientallen miljarden zwart geld maken ze elk jaar wit en zetten ze op hun begroting," voerde Graanoogst aan. Dan nemen zij 19.5 miljoen van Suriname in beslag dat nodig is om te leven. "Crimineler kan het niet!" Er moet met een andere bril worden gekeken naar Suriname "en vanuit die positie moeten we met onze vuist op tafel beginnen te slaan". De inleider stelde dat Suriname moet worden opgebouwd. "En als wij hulp nodig hebben en je wilt het op een eerlijke manier geven, willen wij het ook accepteren, maar jij komt hier in Suriname niks meer dicteren. Niets waar Nederland geld in heeft gezet hier in Suriname is succesvol". 

"Ze beoordelen de zittende president zonder alle feiten, ja zonder alle feiten. Want als je rechtspraak doet, dan ben je blind. Zo heet het, Vrouwe Justitia. Nederland kondigt aan dat ze belangrijke informatie over die periode opsluit." Graanoogst merkte op dat er belangrijke informatie daar zit en toch wordt er uitspraak gedaan. "We willen ook wet en recht maar zonder bitterheid." Graanoogst merkte op dat nergens ter wereld een zittende president wordt veroordeeld. 
Graanoogst belichtte in een vogelvlucht de afgelopen veertig jaren.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April